Republikeinen: elke benoeming van VN-ambassadeur Rice blokkeren

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 14: U.S. Sen. John McCain (R) (R-AZ) and Sen. Lindsey Graham (L) (R-SC) hold a news conference on the Benghazi terrorist attack at the U.S. Capitol November 14, 2012 in Washington, DC. McCain and Sen. Lindsey Graham (R-SC) and Sen. Kelly Ayotte (R-NH) called for an independent congressional investigation into the details surrounding the attack on the U.S. Embassy in Benghazi, Libya. Win McNamee/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Senator John McCain (rechts) en senator Lindsey Graham (links) tijdens de persconferentie waarin ze eveneens opriepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de aanval op Benghazi. Foto AFP Getty Images / Win McNamee

Republikeinse senatoren hebben vandaag gezegd dat ze er alles aan zullen doen om te voorkomen dat Susan Rice, VN-ambassadeur voor de VS, ook maar enige promotie maakt. Rice wordt genoemd als opvolgster van Hillary Clinton. De senatoren vinden dat ze niet adequaat heeft gereageerd op de aanval van het Amerikaanse consulaat in Benghazi twee maanden geleden.

Rice zou de de aanval niet vanaf het begin als een terreurdaad hebben willen zien. De Republikeinen hebben al aangekondigd haar daarover kritisch te gaan ondervragen tijdens de verhoren in het congres over dit onderwerp die morgen beginnen. Rice wordt genoemd als mogelijke opvolger van minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, tijdens Obama’s tweede termijn die in januari begint.

Een aantal senatoren is dus vastberaden om dat tegen elke prijs te blokkeren. Senator John McCain zei op een persconferentie vandaag:

“We will do whatever’s necessary to block the nomination that’s within our power as far as Susan Rice is concerned.”

Zijn partijgenoot senator Lindsey Graham ondersteunde dat standpunt tijdens dezelfde bijeenkomst.

    • Anouk Eigenraam