Petraeus-schandaal: ook Panetta houdt vertrouwen in generaal

Gisteren breidde het Petraeus-schandaal zich uit. Ook Afghanistan-commandant John Allen, hier op de foto, zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘onbehoorlijke communicatie’. Foto Reuters / Omar Sobhani

De in opspraak geraakte generaal John Allen heeft nog steeds het vertrouwen van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta “om onze strijdkrachten te leiden en door te gaan met de strijd”. Dat heeft hij gezegd tegen verslaggevers van AFP. Gisteren liet ook het Witte Huis weten nog altijd vertrouwen te hebben in Allen.

Allen is op dit moment de Amerikaanse bevelhebber van alle buitenlandse militairen in Afghanistan, maar staat op het punt te worden benoemd tot de hoogste militair van de NAVO. Die benoeming is voorlopig opgeschort, nadat gisteren bekend werd dat Allen naast na de afgetreden CIA-baas David Petraeus ook onderwerp is van een FBI-onderzoek.

‘Flirterige communicatie tussen Allen en oude vriendin Petraeus’

Het onderzoek richt zich op ‘onbehoorlijke communicatie’ tussen Allen en Jill Kelley, een oude vriendin van Petraeus die het schandaal aan het rollen bracht dat vrijdag tot zijn aftreden leidde. Kelley had in mei bij de FBI geklaagd over intimiderende e-mails van de vrouw die op dat moment een buitenechtelijke affaire met Petraeus had, Paula Broadwell. Daarop stuitte de FBI op de verhouding tussen CIA-directeur (en voormalig generaal) Petraeus en zijn biograaf Broadwell.

Een defensiemedewerker zei gisteren dat meer dan twintigduizend pagina’s documenten en e-mails tussen Allen en Jill Kelley tegen het licht worden gehouden. Een deel van de berichten kan volgens de zegsman als ‘flirterig’ worden beschouwd. Allen en Kelley zijn allebei getrouwd en in het leger zijn buitenechtelijke affaires strafbaar als misdaad. Allen zegt dat hij niets heeft misdaan.

‘Politieke onrust groeit’

In Washington groeit inmiddels de politieke onrust over het hele schandaal, schrijft redacteur Juurd Eijsvoogel vandaag in nrc.next.

“Niet alleen heerst er verontwaardiging onder leden van het Congres dat de FBI hen niet eerder heeft ingelicht over het onderzoek naar de CIA-directeur, een kwestie die de nationale veiligheid raakt. Maar ook nemen de twijfels toe over de aanleiding van het FBI-onderzoek naar Petraeus: kan een aantal intimiderende e-mails echt voldoende reden zijn geweest voor de federale politiedienst om dat onderzoek te beginnen?”

Wie is wie in het Petraeus-schandaal? Lees hier een uitgebreid artikel over de vier hoofdrolspelers.

    • Lex Boon