Petraeus getuigt in zaak-Benghazi

U.S. General David Petraeus, with his wife Holly seated behind him, testifies at his Senate Armed Services Committee confirmation hearing to become commander of U.S. forces in Afghanistan on Capitol Hill in this June 29, 2010 file photo. The scandal that felled CIA Director Petraeus widened on November 13, 2012, to snare the top U.S. commander in Afghanistan, Marine General John Allen, who was being investigated for "flirtatious" communications with a woman at the center of the case. REUTERS/Kevin Lamarque/Files (UNITED STATES - Tags: MILITARY)
U.S. General David Petraeus, with his wife Holly seated behind him, testifies at his Senate Armed Services Committee confirmation hearing to become commander of U.S. forces in Afghanistan on Capitol Hill in this June 29, 2010 file photo. The scandal that felled CIA Director Petraeus widened on November 13, 2012, to snare the top U.S. commander in Afghanistan, Marine General John Allen, who was being investigated for "flirtatious" communications with a woman at the center of the case. REUTERS/Kevin Lamarque/Files (UNITED STATES - Tags: MILITARY) David Petraeus, met zijn vrouw Holly achter hem, in 2010. Foto Reuters / Kevin Lamarque

De afgetreden CIA-baas David Petraeus getuigt toch in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres over Benghazi, melden persbureau AP en Fox News. Daar moet hij uitleg geven over de rol van de CIA in de aanval op het Amerikaanse consulaat in Libië van 11 september dit jaar. Daarbij kwamen vier Amerikanen, onder wie twee CIA-medewerkers en de ambassadeur, om.

Petraeus raakte deze week in opspraak toen hij uit zijn functie moest treden nadat een affaire aan het licht kwam. Hij mocht niet chantabel zijn. Daarop volgend brak een nog steeds uitbreidend schandaal uit, waarin ook generaal in Afghanistan John Allen van ongepast gedrag werd beschuldigd.

De discussie rondom de omstreden aanval in Benghazi raakte door de affaire tijdelijk ondergesneeuwd. De zaak Benghazi ligt uiterst gevoelig. Aanvankelijk was de verklaring dat de aanslag een uit de hand gelopen protest tegen de anti-moslimfilm Innocence of Muslims was, maar later gaf Obama toe dat het om een terroristische aanval ging. Republikeinen beschuldigen Obama ervan dat zijn regering, geholpen door de CIA, de aard van de aanvallen verzweeg om geen last te krijgen in de presidentiële campagne.

Obama heeft de getuigenis van Petraeus daarom hard nodig. Volgens de voorzitter van de commissie die Benghazi wil onderzoeken, de Republikein Peter King, was Petraeus de “kroongetuige” in die kwestie, schreef Guus Valk deze week in NRC Handelsblad.

Petraeus zou morgen getuigen, maar vanwege het schandaal was het onwaarschijnlijk dat zijn getuigenis zou doorgaan. Senator Dianne Feinstein, het hoofd van de inlichtingencommissie in de Senaat, laat nu weten dat hij toch zal getuigen. Volgens Feinstein heeft Petraeus zelf aangegeven te willen getuigen. Een datum hiervoor is nog niet bepaald.

Er gingen geruchten dat het niet toevallig was dat hij juist nu aftrad, omdat zijn getuigenis dan niet kon plaatsvinden. Dat blijkt dus onjuist. Hoe zijn getuigenis gaat plaatsvinden, is nog onduidelijk. Het is waarschijnlijk dat hij niet in persoon aanwezig zal zijn. De CIA heeft zelf nog geen verklaring willen afgeven.