Pakistan doet concessie: kopstukken Talibaan worden vrijgelaten

epa03188054 Pakistani police check people at the entrance to Kohat central jail as security has been increased to high alert after the recent Taliban militants attack on Bannu prison, in Kohat, Pakistan 19 April 2012. Media reports quoting officials said several dozen Taliban armed with assault rifles and rocket-propelled grenades attacked a prison in Bannu on 15 April freeing hundreds of inmates. Miian Iftikhar Hussain, the provincial information minister said the rebels took 384 prisoners, out of which about 20 were considered to be very dangerous militants. EPA/BASIT GILANI Politieagenten bij de gevangenis in Kohat, Pakistan. Foto ANP / Basit Gilani

Pakistan heeft ingestemd met de vrijlating van enkele vooraanstaande, Afghaanse Talibaangevangenen om zo de vredesbesprekingen met Afghanistan zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Dat blijkt uit onderhandelingen in Islamabad met Afghaanse vredesonderhandelaars, bericht persbureau Reuters.

‘Besef voor vredesakkoord wordt groter’

Gehoopt wordt dat de vrijgelaten kopstukken voldoende invloed genieten binnen de Talibaan om de huidige strijders tot vredesonderhandelingen, met onder andere Pakistan, aan te zetten.

Voor NRC-redacteur Floris van Straaten komt de toezegging van Pakistan om de gevangen vrij te laten niet als een grote verrassing. Van Straaten geeft aan dat het past binnen de nieuwe weg die het land onlangs is ingeslagen. Van Straaten:

“Pakistan werkte eerder vredesbesprekingen met Afghanistan een beetje tegen. Nu lijkt het land echter te beseffen dat het wel concessies moet doen, omdat het anders geïsoleerd raakt. Ook de VS en India willen nu een verzoening met Afghanistan tot stand brengen.”

Machtspositie binnen onderhandelingen

Afghaanse autoriteiten drongen eerder al aan op de vrijlating van belangrijke Talibaangevangenen, aangezien zij een belangrijke rol kunnen spelen bij de onderhandelingen. Omdat vrijlating uitbleef, verdachten autoriteiten Pakistan ervan de Talibaanleden in gevangenschap te houden om zo overhand te hebben in de onderhandelingen.

Het Pakistaanse leger laat geen informatie los over welke gedetineerden in vrijheid zullen worden gesteld. Afghaanse autoriteiten melden echter wel dat zich onder de vrijgelaten Talibaanleden de voormalig minister van Justitie Turabi van de Talibaan en twee andere hoge functionarissen bevinden.

Ook voor de Talibaan in Afghanistan dienen de vredesonderhandelingen een groot belang. Van Straaten schreef hierover enkele weken geleden in het NRC Handelsblad:

“Zowel het Westen als de Talibaan hebben lessen geleerd. Aan beide kanten groeit het besef dat ze het maar beter op een akkoordje met elkaar kunnen gooien, omdat ze elkaar toch niet definitief kunnen verslaan. De aanwijzingen nemen toe dat de Talibaan – althans een deel van hen – bereid zijn te praten over vrede. (…) ‘De Talibaan beseffen dat ze niet meer het hele land zullen kunnen controleren en ook Kabul waarschijnlijk niet meer kunnen innemen’, zegt Anatol Lieven, hoogleraar ‘war studies’ aan King’s College in Londen.”

    • Jeannine Julen