Oefenduels tegen Duitsers zeker financieel een succes

Oranje speelt vanavond in de Arena tegen Duitsland. Een ideaal oefenduel volgens de KNVB, die sportief en financieel succes graag combineert.

None

Het Nederlands elftal behoort volgens de KNVB zowel in sportief als in commercieel nog altijd tot de wereldtop. De tijd dat Oranje een nietszeggend oefenduel afwerkt tegen een weinig aansprekende tegenstander, zonder dat daar veel geld tegenover staat, is al een tijdje voorbij. Nederland-Duitsland, vanavond in de Amsterdam Arena, is volgens Jean-Paul Decossaux „een ideaal affiche”. „Een sportieve uitdaging en financieel interessant”, zegt de directeur commerciële zaken betaald voetbal.

De KNVB maakt de inkomsten van A-interlands nooit openbaar. Ook nu niet. „Maar ik kan wel vertellen dat een thuisduel met Duitsland aanzienlijk meer oplevert dan een wedstrijd tegen pakweg Liechtenstein”, stelt Decossaux. Volgens een ingewijde levert de vriendschappelijke ontmoeting met Duitsland de KNVB ongeveer een miljoen euro aan recettes op – na aftrek van gemaakte kosten. Daarnaast verdient de voetbalbond aan de Nederlandse televisierechten, die in een totaalpakket verkocht zijn aan SBS. De Duitsers mogen de rechten in hun eigen land vermarkten.

De top van de KNVB treedt altijd eerst in overleg met de technische staf van Oranje, voordat een vriendschappelijke wedstrijd op de agenda komt te staan. Als een bondscoach zijn afkeer tegen een tegenstander uitspreekt, wordt daarmee rekening gehouden. Zo blijkt Bert van Marwijk jarenlang vriendschappelijke duels met België te hebben geblokkeerd. „Ja, dat klopt”, zegt Decossaux. „Maar dat vonden we niet zo erg. België was geen top.”

De afspraak voor de veertigste interland tegen Duitsland werd twee jaar geleden gemaakt, toen Van Marwijk nog bondscoach was. Nadat Oranje vorig najaar in Hamburg kansloos met 3-0 verloor, volgt nu de ‘return’ in de Arena. „We spreken regelmatig met landen af om dubbels af te werken”, legt Decossaux uit. „Dat doen we het liefst tegen toplanden, want dan heb je meteen twee interessante duels vaststaan.”

Na het EK van 2004 in Portugal heeft de KNVB besloten het plannen van oefenwedstrijden minder vrijblijvend te laten zijn. Destijds werd soms pas vier of vijf maanden voor een interlanddatum naar een tegenstander gezocht. Oranje week nog al eens uit naar het PSV-stadion om toch voor volle tribunes te kunnen spelen. „Het is niet zo dat er toen geld bij moest”, zegt Decossaux. „Maar de inkomsten zijn bij een volle Arena, zoals nu weer tegen Duitsland het geval is, aanzienlijk hoger.”

De KNVB zocht toenadering tot vijf Europese toplanden: Duitsland, Italië, Frankrijk, Engeland en Spanje. Volgens Decossaux is Nederland spil en initiatiefnemer in een netwerkje van grote voetbalnaties. „Er is regelmatig overleg met elkaar om op commercieel gebied zaken op elkaar af te stemmen.”

Het is dan ook geen toeval dat Oranje meerdere ontmoetingen met die toplanden in het vooruitzicht heeft. Zo wacht in februari volgend jaar in de Arena een duel met Italië, staat er een dubbele ontmoeting met Frankrijk (in februari 2014 uit en in februari 2016 thuis) op de agenda en zijn onderhandelingen met Engeland in een vergevorderd stadium. En de kans dat Nederland op termijn tegen Europees- en wereldkampioen Spanje speelt, wordt ook steeds groter. „Het is zaak dat je het met die landen eens wordt over de verdeling van de mediarechten. Bij Spanje waren die in handen van een apart bedrijf. Dat maakte het ingewikkelder.”

De marktwaarde van Nederland is na het bereiken van de WK-finale in 2010 aanzienlijk gestegen. Het teleurstellende EK van afgelopen zomer heeft in commercieel opzicht nog niet voor een terugslag gezorgd. „Nee, gelukkig niet”, zegt Decossaux. „Iedereen wil graag tegen Nederland spelen. Dat is nog steeds het geval. Landen als Rusland, Turkije en Portugal zijn wel in opkomst. Daarom kijken we vooruit. Zo zijn we nu bezig met het ontwikkelen van modellen zodat we ook tegen Brazilië en Argentinië kunnen spelen. Dat was in het verleden vrijwel onmogelijk.”

De KNVB combineert niet altijd de sportieve met de commerciële belangen. In juni 2013 gaat Oranje vooral voor het geld naar Azië voor een oefentrip met tegenstanders als China en Indonesië. Die reis levert volgens Decossaux „minstens zoveel op als het thuisduel met Duitsland”. „Anders zouden we een dergelijke trip niet maken. Neemt niet weg dat we naast het commerciële belang ook op gebied van kennis en kunde afspraken maken. Zo gaan we een langdurig samenwerkingsverband met Indonesië aan. Vergeet niet dat we daar een enorme fanschare hebben.”

Louis van Gaal heeft zijn medewerking toegezegd bij de trip naar Azië, als dank voor de topduels tegen Duitsland, Italië en Frankrijk. Dat zowel Nederland als Duitsland vanavond een flink aantal spelers mist, maakt het sportieve belang voor de bondscoach niet minder groot. Hij ziet het duel als „een belangrijke test”.

    • Koen Greven