Obama steunt generaal ondanks 'flirt'

De Amerikaanse president Barack Obama blijft generaal John Allen steunen, ondanks berichten dat hij „flirterige” e-mails heeft gestuurd naar Jill Kelley. Dat heeft Jay Carney, een woordvoerder van het Witte Huis, gisteren gezegd. Zolang er geen overspel is aangetoond, heeft hij niets strafbaars gedaan.

Generaal Allen zou benoemd worden tot de hoogste militair van de NAVO, maar die benoeming is opgeschort nu de FBI onderzoek doet naar „potentieel ongepaste e-mails” tussen Allen en Kelley. Kelley is een oude vriendin van de afgetreden CIA-directeur David Petraeus. Zij bracht het schandaal aan het rollen over Petraeus’ buitenechtelijke relatie met zijn biograaf Paula Broadwell. Vrijdag trad hij af.

Voor president Obama stapelen de lastige vragen zich op. Hij hoorde pas twee dagen na de verkiezingen van het onderzoek van de FBI naar naar de hoogste baas van de CIA. Toen was het onderzoek al weken in volle gang. De minister van Justitie, Eric Holder, was volgens de Amerikaanse pers al in de zomer op de hoogte.

De affaire van Allen toont hoe het informele circuit in het Amerikaanse leger werkt. Jill Kelley werkte als vrijwilliger voor het coördinerende Central Command in Florida, en deed soms klussen als tussenpersoon. Toch belandde ze ogenschijnlijk moeiteloos in de hoogste kringen van de legertop, en had ze contact met enkele van de allerhoogste militairen. In een rechtszaak die Kelleys tweelingzus voerde over de voogdij van haar kinderen, gebruikte Kelley haar contacten binnen het leger om een aanbevelingsbrief te krijgen, schreef The New York Post.

David Petraeus zal zijn snelle vertrek moeten verantwoorden. Formeel had hij helemaal niet weg gehoeven. De CIA-directeur mag niet chantabel zijn, maar toen hij aftrad, stond de affaire op het punt bekend te worden. Hij was dus al maandenlang chantabel geweest, en trad af toen hij het níet meer was. Defensiespecialist Thomas Ricks van Foreign Policy, die Petraeus en Broadwell persoonlijk kent, schreef gisteren op zijn weblog dat Petraeus ten onrechte is vertrokken.

Nog altijd is onduidelijk of Petraeus morgen gehoord zal worden in een hoorzitting van het Congres over Benghazi. Hij had moet verschijnen om uitleg te geven over de rol van de CIA in de aanval op het Amerikaanse consulaat in Libië, waarbij vier Amerikanen, onder wie twee CIA-medewerkers, omkwamen. Petraeus kan nog altijd gehoord worden, maar dat is onwaarschijnlijk. Van alle hoofdrolspelers is alleen Kelley nog gesignaleerd, toen ze haar huis in Tampa verliet. Van Petraeus, Broadwell en Allen is niets meer vernomen.