Obama over Petraeus: geen bewijs dat staatsveiligheid in geding was

U.S. President Barack Obama gestures while addressing his first news conference since his reelection, at the White House in Washington November 14, 2012. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - Tags: POLITICS) De Amerikaanse president Obama tijdens zijn eerste persconferentie sinds hij de verkiezingen won. Hij ging onder andere in op de zaak rondom oud-generaal Petraeus en benadrukte hoeveel het Amerikaanse volk te danken heeft aan de inspanningen van de hoge militair. Foto AFP / Jim Watson

Er is geen bewijs op dit moment dat de staatsveiligheid in gevaar is geweest. Dat zei de Amerikaanse president Obama tijdens zijn eerste persconferentie vanavond, sinds hij de verkiezingen won. De president doelde daarmee op de affaire rondom oud-generaal Petraeus die een paar dagen geleden losbarstte en die Petraeus deed aftreden als directeur van de CIA.

De FBI onderzoekt of de affaire die de oud-generaal heeft gehad met zijn biografe Paula Broadwell, de staatsveiligheid heeft bedreigd. Obama zei dat hij geen bewijs heeft dat vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen. Hij wilde verder niet ingaan op de procedure, “daar heeft de FBI protocollen voor” zei hij. De president prees vervolgens de oud-generaal nogmaals voor zijn verdiensten.

“Ik wil wel benadrukken dat Petraeus een geweldige staat van dienst heeft. Ons land heeft hij fantastisch gediend, wij zijn veiliger dankzij hem. Zijn gedrag heeft niet voldaan aan zijn eigen normen en waarden vindt hij zelf. Op die basis heeft hij zijn ontslag ingediend en op die basis heb ik het geaccepteerd. Mijn hoop is dat hij en zijn familie verder kunnen.”

De president ging niet echt in op de vraag of hij eerder geïnformeerd had moeten worden over de zaak. De affaire breidt zich ondertussen meer en meer uit en beperkt zich allang niet meer tot Broadwell, die hatelijke mailtjes stuurde naar verbindingsofficier Jill Kelley, waardoor de zaak aan het rollen kwam. Gisteren werd al bekend dat het Pentagon een onderzoek is begonnen naar generaal John Allen, de hoogste commandant voor de VS in Afghanistan. Allen, die net als Petraeus bevriend was met Kelley, zou duizenden ‘onbehoorlijke’ mailtjes hebben verstuurd naar Kelley.

Vandaag bleek dat zowel Petraeus als Allen zich hebben bemoeid met de voogdijzaak van de tweelingzus van Kelley, Nathalie Khawam, die meer bezoekrechten wilde voor haar zoon. De beide heren schreven een brief naar een rechtbank om dat verzoek te ondersteunen.

Rol Susan Rice tijdens Bhengazi

Over het optreden van VN-ambassadeur Susan Rice met betrekking tot de aanval op het Amerikaanse Consulaat in Bhengazi twee maanden geleden was Obama lovend. Ze heeft dat volgens hem accuraat en uitstekend gedaan op verzoek van de Amerikaanse regering. Hij was dan ook enorm kritisch over de aanval vandaag van senator John McCain eerder vanavond, die zei dat hij alles zal doen om te voorkomen dat Rice benoemd wordt als opvolgster van Clinton.

“Als senator McCain en anderen achter iemand aan willen gaan, moeten ze achter mij gaan. Om haar reputatie zo te bezoedelen is schandalig. De verkiezingen zijn over. Het is belangrijk om uit te zoeken wat er is gebeurd. We moeten het tot de bodem uitzoeken, dat ga ik niet bediscussiëren. Maar Rice zo beschuldigen is te makkelijk.”

Bezuinigingen moeten we samen met de Republikeinen aanpakken

Tijdens de persconferentie zei de president ook dat de Amerikaanse economie geen belastingverhoging kan dragen voor alle Amerikanen. Hij deed een beroep op de Republikeinen om de problemen samen aan te pakken en te voorkomen dat de zogenoemde ‘fiscal cliff’ in werking zal treden. Als de partijen geen akkoord over de bezuinigen weten te sluiten dan krijgt de bevolking te maken met miljarden aan lastenverzwaringen. Net als tijdens de discussie vandaag en gisteren over het Nederlandse regeerakkoord gaat het erom welke inkomensgroepen het meest mogen lijden:

“Wat ik in ieder geval niet ga doen is de top 2 procent van de inkomens een lastenverlichting geven, die het niet nodig heeft.”

Obama deed nadrukkelijk een oproep aan de Republikeinen om samen te werken:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama reikt Republikeinen de hand, lijkt het, maar zegt eigenlijk: ik heb gewonnen, jullie mogen een toontje lager zingen #myway #highway
    • Anouk Eigenraam