NYT sabelt restaurant van culinaire macho neer in bikkelharde recensie

Guy Fieri heeft een vrouw die Lori heet. Zijn zonen heten Hunter en Ryder, zijn hond Rockstar. Hij verzamelt klassieke Amerikaanse auto’s en heeft een restaurant met de naam Guy’s American Kitchen and Bar. Een restaurant dat in een recensie in The New York Times wordt neergesabeld.

Guy Fieri heet de bezoekers welkom op de website van Guy’s American Kitchen and Bar.

Veel Amerikaanser krijg je het niet. Guy Fieri heeft een vrouw die Lori heet. Zijn zonen heten Hunter en Ryder, zijn hond Rockstar. Hij verzamelt klassieke Amerikaanse auto’s en heeft een restaurant met de naam Guy’s American Kitchen and Bar. Een restaurant dat in een recensie in The New York Times wordt neergesabeld.

De recensie in de vorm van een open brief aan Guy Fieri is bikkelhard. Volgens recensent Pete Wells is er maar weinig in het restaurant dat je ‘zonder angst of spijt’ kan eten. De bediening in het restaurant op Times Square, met zo’n 500 zitplaatsen, is volgens Wells erbarmelijk en de beschrijving van de gerechten raakt kant noch wal. Wells in een van zijn eerste vragen aan eigenaar Fieri:

“Did panic grip your soul as you stared into the whirling hypno wheel of the menu, where adjectives and nouns spin in a crazy vortex? When you saw the burger described as “Guy’s Pat LaFrieda custom blend, all-natural Creekstone Farm Black Angus beef patty, LTOP (lettuce, tomato, onion + pickle), SMC (super-melty-cheese) and a slathering of Donkey Sauce on garlic-buttered brioche,” did your mind touch the void for a minute?”

Hierop volgen in de recensie nog tientallen scherp geformuleerde vragen aan Guy Fieri over het hoe en waarom van zijn restaurant.

  • Hey, did you try that blue drink, the one that glows like nuclear waste?
  • How did Louisiana’s blackened, Cajun-spiced treatment turn into the ghostly nubs of unblackened, unspiced white meat in your Cajun Chicken Alfredo?
  • When you hung that sign by the entrance that says, WELCOME TO FLAVOR TOWN!, were you just messing with our heads?
  • How did nachos, one of the hardest dishes in the American canon to mess up, turn out so deeply unlovable?
  • Is the entire restaurant a very expensive piece of conceptual art?
  • Why did the toasted marshmallow taste like fish?
  • Oh, and we never got our Vegas fries; would you mind telling the kitchen that we don’t need them?

Succesvolle culinaire macho

Guy Fieri is echter wel wat gewend aan kritiek. Hij niet bepaald een anonieme restauranteigenaar. Hij is één van de gezichten van Food Network, een Amerikaanse zender enkel en alleen gericht op eten.

Voor de zender maakte hij onder meer Guy’s Big Bite, een kookprogramma voor mannen. Opgenomen in een keuken met daarin een flipperkast, een pooltafel en een koelkast in autorace-stijl. En voor de TV-zender ondernam hij een culinaire roadtrip door Amerika, waar hij in een Chevy uit 1967 op zoek gaat naar excentriek en mannelijk voedsel. Het onderstaand filmpje waarin hij, poserend voor zijn oldtimer, belooft om een deel van de omzet over te maken aan slachtoffers van orkaan Sandy, past helemaal bij die stijl van de culinaire Amerikaanse macho.

Of Fieri zich echt druk zal maken over de vernietigende recensie valt te betwijfelen. Hij zal hem misschien niet plaatsen tussen de andere recensies op zijn website, maar voor de rest is zijn veelbesproken stijl juist bijzonder succesvol, schreef The New York Times eerder. Recensenten van de krant zijn misschien weinig enthousiast over zijn restaurant, maar Guy Fieri heeft een grote schare fans.

“This platinum-haired, heavily tattooed chef-dude has proved that he has a Sarah Palin-like ability to reach Americans who feel left behind by the nation’s cultural (or, in his case, culinary) elite. (…) Mr. Fieri’s prime-time shows attract more male viewers than any others on the network.”

Bekijk hier het menu van Guy’s American Kitchen and Bar

De opening van Guy’s restaurant: