In beeld

National Geographic Photo Contest 2012

Van professionele fotografen tot amateurs met een scherp oog - iedereen komt aan bod in de National Geographic Photo Contest van dit jaar. Vorig jaar werden er vanuit 130 landen zo'n 20.000 foto's ingestuurd, en ook dit jaar is de oogst al aanzienlijk. National Geographic beoordeelt de inzendingen in een panel van experts op creativiteit en fotografische kwaliteit, in drie categorieën: mensen, plaatsen en natuur. In die categorieën wordt een winnaar gekozen, en een algemene nummer één. In deze serie een kleine greep uit de inzendingen tot nu toe. Iedereen kan stemmen op z'n favoriete foto's, en zelf meedoen kan nog tot 30 november 2012. Bekijk meer recente inzendingen hier.
Deze twee zusjes werken dit seizoen in een rode, gepeperde wereld in de buurt van Izmir, Turkije.
Mehmet Fatih Yaldiz / National Geographic Photo Contest
De Matterhorn, een Zwitserse alp van 4478 meter, bij een volle maan.
Nenad Saljic / National Geographic Photo Contest
Een kleine kameleon houdt zich stevig vast aan een bloem in Kahramanmaras, in het zuidoosten van Turkije.
Mehmet Karaca / National Geographic Photo Contest
Een blik op een zandduin in de Namibwoestijn, een woestijn die zich langs de Atlantische kust van Namibië uitstrekt.
Greg Kiss / National Geographic Photo Contest
Horlogemaker Mikail spendeert z'n dagen in Golcuk, Turkije, met zijn klokken. De fotograaf: "Hij is oud, maar houdt van zijn baan, zijn leven en het vastzetten van de tijd. Iedereen houdt van hem."
Melih Sular / National Geographic Photo Contest
Dit Arbore-meisje, Onno, is net klaar met werken op een boerderij in de vallei van de Omo in Ethiopië. De Arbore wonen in het droogste gedeelte van de Omo-vallei. Ze leven van hun vee, koeien en geiten, en ze verbouwen sorgo, een soort koren.
Juan Carlos Ruiz Duarte / National Geographic Photo Contest
Twee holenuilen (athene cunicularia) hebben hun nest gebouwd op de top van een termietenberg in Emas National Park, Goiás, Brazilië.
Ary Bassous / National Geographic Photo Contest
Deze Japanse speervisser is rond de tachtig. Met z'n vangst verdient hij tussen de één en twee euro per dag, waarvoor hij uren in het water doorbrengt. De visser zelf beweert dat het zwemmen hem jong houdt. Hij kan meer dan twee minuten onder water blijven, zonder zwemvliezen. De fotograaf: "Ik kon hem amper bijhouden, en ik had zwemvliezen aan."
Caine Delacy / National Geographic Photo Contest
Olifanten in het olifantenweeshuis in Pinnawala, Sri Lanka. Dit weeshuis is ooit opgericht om jonge olifanten die hun ouders waren verloren op te vangen. In 2003 waren er 65 olifanten opgevangen. Sinds het broedprogramma, gestart in 1982, zijn er meer dan 20 olifanten geboren. Het olifantenweeshuis bootst de natuur na, met enkele uitzonderingen: de olifanten worden twee keer per dag voor een bad naar de rivier gebracht, en al de babies onder de drie jaar krijgen flesvoeding.
Yashani Shantha / National Geographic Photo Contest
Een Hamar-vrouw met haar kind op de wekelijkse markt. De Hamar-stam leeft in het zuidwesten van Ethiopië. Ze zijn met zo'n 50.000 mensen en vertegenwoordigen ongeveer 0,1% van de totale bevolking van Ethiopië.
Dimitra Stasinopoulou / National Geographic Photo Contest
Het uitzicht in de vroege ochtend op het Blackwater National Wildlife Refuge in Maryland, niet ver van Washington DC.
Mike Carter / National Geographic Photo Contest
Steltvissen is een typische vistechniek in Sri Lanka. De vissers zitten op een plank, de 'petta', die is vastgebonden aan een verticale paal die in het koraalrif staat. De lange sluitertijd van deze foto toont aan hoe instabiel hun positie is.
Ulrich Lambert / National Geographic Photo Contest