Na David & Paula nu ook: John & Jill

Na de afgetreden CIA-baas Petraeus is de beoogde hoogste militair van de NAVO nu ook onderwerp van FBI-onderzoek. En weer is er een vrouw in het spel.

Jill Kelley leaves her home Monday, Nov 12, 2012 in Tampa, Fla. Kelley is identified as the woman who allegedly received harassing emails from Gen. David Petraeus' paramour, Paula Broadwell. She serves as an unpaid social liaison to MacDill Air Force Base in Tampa, where the military's Central Command and Special Operations Command are located.(AP Photo/Chris O'Meara) AP

rotterdam. Het schandaal rond de vrijdag afgetreden directeur van de CIA, David Petraeus, breidt zich uit. De FBI blijkt nu ook de Amerikaanse bevelhebber van alle buitenlandse militairen in Afghanistan aan een onderzoek te onderwerpen.

Deze generaal, John Allen, zou net benoemd worden tot de hoogste militair van de NAVO. Maar de Amerikaanse minister van Defensie Panetta maakte gisteren bekend dat die benoeming is opgeschort.

Het onderzoek van de FBI richt zich op „potentieel ongepaste e-mails” tussen generaal Allen en Jill Kelley, een oude vriendin van Petraeus die het schandaal aan het rollen bracht dat vrijdag tot zijn aftreden leidde. Kelley had in mei bij de FBI geklaagd over intimiderende e-mails van de vrouw die op dat moment een buitenechtelijke affaire met Petraeus had, Paula Broadwell. Daarop stuitte de FBI op de verhouding tussen CIA-directeur (en voormalig generaal) Petraeus en zijn biograaf Broadwell.

Nu is Kelley zelf in het schandaal verstrikt geraakt. Blijkbaar was er intensief e-mailverkeer tussen haar en Allen. De FBI en het Pentagon onderzoeken volgens Amerikaanse media de e-mails tussen de twee.

Allen en Kelley zijn allebei getrouwd en in het leger zijn buitenechtelijke affaires strafbaar als misdaad; een buitenechtelijke affaire is strafbaar voor leden van de krijgsmacht, als de reputatie van het leger of de algemene discipline er door geschaad worden. In de praktijk komt het echter niet vaak tot vervolging. Allen zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan en blijft voorlopig bevelhebber in Afghanistan. Wel heeft Panetta de Senaat gevraagd snel goedkeuring te geven aan de benoeming van zijn opvolger, die al maanden geleden was aangewezen.

In Washington groeit de politieke onrust over het hele schandaal. Niet alleen heerst er verontwaardiging onder leden van het Congres dat de FBI hen niet eerder heeft ingelicht over het onderzoek naar de CIA-directeur, een kwestie die de nationale veiligheid raakt. Maar ook nemen de twijfels toe over de aanleiding van het FBI-onderzoek naar Petraeus: kan een aantal intimiderende e-mails echt voldoende reden zijn geweest voor de federale politiedienst om dat onderzoek te beginnen?

Daarbij richt de aandacht zich ook op de FBI-agent die dit voorjaar door Kelley werd benaderd met het verhaal over de intimiderende e-mails. Deze agent was een vriend van Kelley, maar geen specialist op het gebied van internetcriminaliteit. Nadat hij zijn superieuren op de zaak had geattendeerd, werd hij er zelf vanaf gehaald. Omdat hij Kelley foto’s van zichzelf met bloot bovenlijf stuurde, wordt hij nu in Amerikaanse media ‘the shirtless agent’ genoemd.

Tegen de zin van zijn bazen bij de FBI bleef hij de zaak volgen. Hij vreesde dat de affaire in de doofpot werd gestopt, en toen het onderzoek hem niet snel genoeg ging, bracht hij een Republikeins Congreslid, David Reichert, op de hoogte. De leider van de Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden stapte daarop eind oktober naar de directeur van de FBI, maar die verzekerde hem dat de zaak echt serieus werd genomen en zeker niet onder het tapijt zou worden geveegd.

Onduidelijk is ondertussen nog steeds of Broadwell over vertrouwelijke informatie beschikte, en zo ja of zij daaraan kwam via Petraeus. De twee communiceerden niet door elkaar e-mails te sturen, maar gebruik te maken van één mailaccount waarop ze allebei conceptmails voor elkaar achterlieten.

Een extra complicatie is dat Broadwell dit najaar, voor haar affaire met de CIA-directeur aan het licht kwam, in een lezing voor studenten sprak over de politiek heel gevoelige kwestie van de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi. Volgens Broadwell hield de CIA op het moment van de aanval in een dependance van het consulaat mensen gevangen. De CIA heeft dit verhaal inmiddels met klem ontkend.

Gisteren voerde de FBI een huiszoeking uit in het huis van Broadwell in Charlotte, in North Carolina.

    • Juurd Eijsvoogel