Medewerkers BinckBank geschorst na malversaties

Beleggersbank Binck heeft afgelopen maand vijf van de acht risicomanagers op non-actief gesteld omdat zij de interne regels hebben overtreden. Dat bevestigt een zegsman van de internetbank.

De bank wil niet zeggen welke regels de werknemers hebben overtreden, alleen dat ze privétransacties hadden uitgevoerd. De transacties kwamen recent aan het licht bij de maandelijkse controle die de bank uitvoert.

Volgens Het Financieele Dagblad hebben de vijf personen het verbod op daghandel overtreden. Bij daghandel wordt binnen 24 uur een positie ingenomen en weer afgebouwd. Dat is bij veel financiële instellingen verboden, om te voorkomen dat werknemers profiteren van klantenorders die via de bank lopen.

Volgens de krant maken de automatiseringssystemen van de bank het in principe onmogelijk om deze dagtransacties uit te kunnen voeren, maar konden sommige medewerkers deze systemen uitzetten.

De bank wil hier niet op reageren, maar volgens een woordvoerder hebben dat de controlesystemen van de bank gewerkt waardoor de transacties recent ontdekt zijn. Daarna zijn er maatregelen genomen. Over de inhoud van de transacties wil hij alleen zeggen dat het ging om eigen geld van de medewerkers en dat er geen geld van de bank of klanten is gebruikt voor de verboden transacties.

De in 2000 opgerichte BinckBank is de grootste aandelenbank voor particuliere beleggers in Nederland. Het bedrijf uit Amsterdam fuseerde in 2004 met optiehuis AOT en kocht in 2007 branchegenoot Alex. Vorig jaar bereikte het een omzet van ruim 183 miljoen euro, en boekte het een netto winst van 34,2 miljoen. Dit jaar staan de resultaten onder druk. De beleggingsbank die ruim 276.000 beleggingsrekeningen beheert zag in het afgelopen kwartaal de omzet met ruim 20 procent dalen, en de netto winst met bijna 60 procent.

BinckBank is medeoprichter en aandeelhouder van het alternatieve beleggersplatform TOM, dat de strijdt heeft aangebonden met het grote beursbedrijf Euronext.