Mark Rutte verweert zich tegen felle kritiek

Met een week vertraging debatteert de Tweede Kamer over het regeerakkoord. VVD en PvdA verhullen niet dat er over en weer grote concessies zijn gedaan. „Ik kan het verdedigen, maar niet zonder pijn.”

Na zijn ‘sorry’ van maandag was het vandaag tijd voor VVD-leider Mark Rutte om zich te verweren tegen de storm aan kritiek waarmee het regeerakkoord van VVD en PvdA is ontvangen. Voordat Rutte vanmorgen begon, vroeg Geert Wilders hem al om op te stappen. „Als je een fout maakt, dan herstel je die. Dan loop je niet weg”, verweerde Rutte zich.

De coalitie zit in de verdediging. Dat bleek vanmorgen en dat was gisteren de hele dag tijdens het eerste deel van het debat over de regeringsverklaring ook al te zien. De koopkrachtplaatjes domineren de politieke discussie.

De fractievoorzitters van VVD en PvdA moesten zich verweren tegen de nivelleringsoperatie van Rutte II. Daarbij kozen ze hun eigen tactiek.

VVD’er Halbe Zijlstra moest het meest incasseren van de oppositie. De VVD had kiezersbedrog gepleegd en de socialisten aan de macht geholpen, zei PVV-leider Wilders. De VVD was volgens CDA-leider Sybrand Buma „ontzettend stupide” geweest door zoveel nivellering weg te geven aan de PvdA.

Ook D66-leider Alexander Pechtold verweet Zijlstra veel verkiezingsbeloften te hebben gebroken. De VVD probeert „levertraan door de strot van mensen te duwen”, zei hij.

Zijlstra wierp de verkiezingsslogan van de VVD – niet doorschuiven maar aanpakken – direct op als verdedigingslinie tegen kritiek op het regeerakkoord dat zijn partij met PvdA heeft gesloten.

Alle kritiek op de concessies aan de PvdA werden gepareerd met de mantra dat de VVD verantwoordelijkheid wilde nemen. En niet bereid is om problemen aan volgende generaties door te geven.

Zijlstra ontweek met die tactiek vragen over specifieke verkiezingsbeloften. Hij ging niet concreet in op de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de lastenverzwaringen voor bedrijven. Nivelleren is VVD’ers een „gruwel”, legde Zijlstra nog maar eens uit. Maar in deze moeilijke tijden de lage inkomens enigszins compenseren, daar kan zelfs de VVD mee leven.

Net als Zijlstra kreeg ook PvdA-leider Diederik Samsom de nodige aanvallen te verwerken. Heeft hij niet te veel weggegeven om te kunnen regeren? Staat hier eigenlijk wel dezelfde Diederik Samsom van een half jaar geleden?

De PvdA-leider verhulde niet dat hij pijnlijke concessies heeft gedaan. Bijvoorbeeld bij het strafbaar stellen van illegaliteit, zoals het kabinet wil. En minstens zo pijnlijk zijn voor hem de bezuinigingen op ontwikkelingshulp. „Dat doet pijn. Die concessie valt ons zwaar. Ik kan het verdedigen maar niet zonder pijn.”

    • Derk Stokmans
    • Erik van der Walle