Madonna, dat kan nog Verdienen Uitgeven

Jochem Kaan (33) is freelance grafisch ontwerper, schrijver en kunstenaar. Hij woont afwisselend in zijn eigen huis in Tilburg en bij zijn vriend in Amsterdam.

Een kijk in het huis(houdboekje) van Jochem Kaan. Foto: Peter de Krom
Een kijk in het huis(houdboekje) van Jochem Kaan. Foto: Peter de Krom

Verdienen

‘Ik werk in een nichemarkt: bijna al mijn klanten komen uit de wereld van de superjachten. Bijvoorbeeld jachtenmakelaars en -werven, voor wie ik huisstijlen en websites ontwerp en teksten schrijf. Producten dus voor de allerrijksten; best raar voor mij als bepaald niet jetsetterige, gemiddeld verdienende freelancer. Maar ook leuk en fascinerend. Ik ben hier ingerold doordat mijn vriend medeoprichter is van een online tijdschrift over jachten: Superyacht Times. Hoewel hij ook niet rijk is, is hij al sinds zijn kindertijd fan en nu heeft hij er zijn beroep van gemaakt. Ik schrijf ook regelmatig artikelen voor zijn blad, en persberichten.

„De laatste tijd ben ik me aan het ontwikkelen als autonoom kunstenaar. Ik maak werk op de computer: objecten en constructies, tussen kunstmatig en fotorealistisch in. Ik ben nu een portfolio aan het samenstellen en contacten aan het leggen in de kunstwereld. Superleuk, en doordat ik genoeg vaste opdrachten heb, kan ik het me financieel gelukkig ook veroorloven. Ik heb goede hoop dat het wat gaat worden met mijn kunst, ik krijg veel enthousiaste reacties. Mocht over een paar jaar blijken dat niemand een Jochem Kaan aan de muur wil, dan houdt het op. Maar voorlopig blijf ik hierin investeren.”

„Ik ben opgevoed met een stevig arbeidsethos. Mijn ouders hebben allebei altijd hard gewerkt, mijn moeder en haar man hadden een bloemenzaak. Zelf vind ik ook dat je altijd moet werken: je moet geen WW pakken omdat je geen mooie baan kunt vinden. Doe dan maar even werk dat minder interessant is.”

Uitgeven

‘Als freelancer heb ik me vrij snel aangepast aan het idee dat je eigenlijk nooit weet wanneer je je geld krijgt. Ik ben steeds minder gaan kopen. Dat maakt mijn leven wel gek, met de opdrachtgevers die ik heb: het ene moment zit ik op de botenshow in Antigua te feesten met champagne, even later zit ik thuis in mijn appartementje een boterham met pindakaas te eten.”

„Ik leef eenvoudig: pasta’s, ovenschotels, soepen. Met gerookte zalm of dure wijn zie je mij niet snel thuiskomen. Dat komt ook door mijn jeugd. Nadat mijn ouders scheidden, woonde ik met mijn broer en zus bij mijn moeder. Zij moest rondkomen van een uitkering en alimentatie, liep met een calculator door de supermarkt. Daardoor ben ik kostenbewust geworden en kan ik kleine dingen waarderen. Bijvoorbeeld als het tijdschrift Items op de deurmat ploft, daar word ik heel blij van.”

„Ik ben vooral minder schoenen gaan kopen. Vroeger kocht ik heel veel. Maar als er weer geld binnenkomt, geef ik het ook heel gemakkelijk weer uit. Het liefst ga ik dan uit eten met vrienden. Op concerten bezuinig ik sowieso niet: ik heb net tickets gekocht voor The Killers. En ik tel ook rustig 100 euro neer voor een kaartje voor Madonna.”

„Soms maak ik me wel zorgen om geld. Zoals nu. Ik heb net een Macbook gekocht, de nullijn komt in zicht en dan word ik nerveus. Maar zolang ik mijn vaste lasten kan betalen, ben ik oké. Af en toe koop ik een staatslot. Als ik de jackpot win, blijf ik hetzelfde doen als nu, maar dan op een zonnige plek in Griekenland.”