Maakt James Bond een verlaten eiland weer tot toeristische trekpleister?

Hashima. Foto Kenta Mabuchi

Verlaten straten, door de zee aangetast beton en achtergelaten puin. Indrukwekkende beelden van een decor of door computer bewerkte gebouwen, zul je misschien denken, als het je gelukt is de drukbezochte nieuwe James Bond al te zien. Maar het betonnen eiland bestaat echt.

James Bond bezoekt in zijn nieuwste avontuur het verlaten eiland Hashima. Tussen de ruïnes heeft de dandyeske ex-geheim agent Raoul Silva, gespeeld door Javier Bardem, een centrum opgezet als cyberterrorist. Bond zoekt hem op.

In de trailer van Skyfall zijn beelden van het verlaten eiland af en toe te zien vanaf 1.15:

Goed, het eiland is voor de film ook volledig nagebouwd in de Pinewood Studios in Londen, maar de meeste shots in de buitenlucht zijn daadwerkelijk op Hashima genomen. Het eiland ligt vijftien kilometer uit de kust bij Nagasaki. Toch is een atoombom niet de oorzaak van dit soort taferelen:

Hashima. Foto keromako/FlickrHashima. Foto keromako/Flickr

Ooit was dit het dichtst bevolkte gebied op aarde

Tot 1974 was Hashima bewoond. In 1890 kocht Mitsubishi het eiland om er steenkool uit zee te winnen, en de 5.000 werknemers met gezin namen hun intrek op het eiland. Het eiland was lange tijd een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde. Het eiland bezat kort na bewoning al 30 appartementenblokken, 25 winkels, een school, twee zwembaden, een ziekenhuis en een kerkhof.

84 jaar later besloot het bedrijf de mijn te sluiten. Toen Mitsubishi iedereen van het eiland af haalde, werd het binnen enkele weken van dichtbevolkt tot een spookeiland. Pas sinds 2009 is het eiland weer te bereiken.

In 2002 maakte de Zweedse filmmaker Thomas Nordanstad een korte documentaire over het eiland. Hij bezocht Hashima met een man die er was opgegroeid:

Meer mooie foto’s van het eiland kun je hier bekijken. Ondertussen worden er zelfs tours aangeboden naar het eiland, maar Javier Bardem met zijn computers zul je er niet aantreffen.

    • Anouk van Kampen