Kunsthalrovers waren op de fiets of brommer

Op camerabeelden is te zien dat de inbrekers rugtassen bij zich dragen.

Rotterdam. De Rotterdamse politie heeft vier weken na de roof uit de Kunsthal weinig vorderingen te melden in het onderzoek naar de schilderijendiefstal. Wel houdt de politie, die nog altijd met twintig man werkt aan de zaak, rekening met de mogelijkheid dat de daders na de inbraak te voet, per fiets of op een brommer met de gestolen schilderijen zijn vertrokken.

Ooggetuigen hebben beweerd dat de bandensporen die zichtbaar waren in het gras achter de Kunsthal daar al eerder waren te zien, vóór de inbraak. De inbraak vond plaats in de nacht van 15 op 16 oktober.

Bovendien waren op de beelden van veiligheidscamera’s geen auto’s te zien die in verband kunnen worden gebracht met de inbraak. De politie heeft alle bestuurders gesproken van de auto’s die rond het tijdstip van de roof zijn waargenomen. Ook getuigenverklaringen wezen niet in de richting van auto’s.

De daders, gekleed in donkere Adidas-trainingspakken, wisten in enkele minuten tijd zeven waardevolle schilderijen te stelen die tijdelijk geëxposeerd werden in de Kunsthal. De schilderijen waren eigendom van de familie Cordia.

Op de beelden van de inbrekers zijn rugtassen zichtbaar, bedoeld om de schilderijen in te vervoeren. Die tassen zijn door hun grootte onhandig voor vervoer per auto, maar handig voor vervoer per fiets of bromfiets. Dit omdat ze de handen vrij laten. NRC