Kortkolom sport

Bestuurlijke onrust bij Ajax Cape Town

Kaapstad. Ajax Cape Town heeft berichten in Zuid-Afrikaanse media dat de voetbalclub wordt bedreigd door opheffing tegengesproken. Enkele aandeelhouders zouden ruziën over tv-gelden. Volgens algemeen directeur George Comitis is de toekomst van de club niet in gevaar. De onrust ontstond toen Ari Efstathiou, wiens familie samen met een andere familie 49 procent van de aandelen in bezit heeft, aankondigde dat er een bestuursvergadering zou worden gehouden over het voortbestaan. „Deze club is veel sterker dan een paar individuen die er een verborgen agenda op nahouden”, zegt Comitis op de website van Ajax Cape Town. De club zegt alles in het werk te stellen samen met Ajax Amsterdam, dat de overige 51 procent van de aandelen in handen heeft, een „betrouwbaar en waardevol” lid van het Zuid-Afrikaanse voetbal te blijven. (Novum)

Chelsea: arbiter zei ‘aap’ tegen voetballer

Londen. Scheidsrechter Mark Clattenburg heeft John Obi Mikel een aap genoemd. Dat zei Chelsea-voorzitter Bruce Buck gisteren in het Britse dagblad London Evening Standard. Zowel Mikel als Chelsea-ploeggenoot Ramirez heeft de opmerkingen van de scheidsrechter gehoord, vertelt Buck. Het is de eerste keer dat de Londense voetbalclub details geeft over het incident eind oktober tijdens een duel met Manchester United. Bucks interview verscheen op dezelfde dag als het bericht dat de Londense politie de zaak laat rusten. De Chelsea-spelers stapten niet naar de politie waardoor die geen bewijzen en slachtoffers had. (Novum)

Opname Vonn in VS door darmklachten

Vail. De Amerikaanse skiester Lindsey Vonn moet langer in een ziekenhuis in Vail (Colorado) blijven. De olympisch kampioene heeft ernstige pijn als gevolg van darmklachten, meldt een woordvoerder. Vonn werd maandag opgenomen. Haar trainer zegt dat zij het ziekenhuis vaker heeft bezocht vanwege de klachten. „Ze heeft pijn door haar hele lichaam en in haar botten.” Onduidelijk is hoe lang Vonn, vorig seizoen winnares van vier wereldbekerklassementen, aan de kant staat. (AP)

Hockeysters Goderie, Agliotti weg in Oranje

Rotterdam. De hockeysters Maartje Goderie, Marilyn Agliotti, Floortje Engels en Marieke Veenhoven keren niet meer terug in het Nederlands elftal. De speelsters, afgelopen zomer olympisch kampioen in Londen, gaan zich richten op hun maatschappelijke carrière. Goderie (28) en de geboren Zuid-Afrikaanse Agliotti (33) wonnen ook goud tijdens de Spelen van Peking in 2008. (NRC)

Cruijff ook adviseur van Chivas USA

Rotterdam. In navolging van de Mexicaanse club Chivas Guadelajara gaat Chivas USA gebruik maken van Johan Cruijff. Zijn eerste taak is het aanstellen van een nieuwe trainersstaf bij de club uit LA, de stad waar Cruijff ruim dertig jaar geleden zelf speelde. Mede-eigenaar Jorge Vergara van Chivas USA is ook de baas in Guadelajara, waar Cruijff vorige winter werd aangetrokken. (NRC)