Kortkolom kunst

Swartjes naar Haags Gemeentemuseum

Rotterdam. Het Haags Gemeentemuseum heeft driehonderd foto’s aangekocht die de filmmaker Frans Swartjes (1927) maakte in de periode van 1968 tot 1975. Voor welk bedrag het werk is aangekocht, wil het museum niet zeggen. Swartjes maakte in de jaren zestig furore met eigenzinnige en dikwijls onnavolgbare zwart-wit films. Daarin was zelden sprake van een plot of verhaal. Zelfs opeenvolgende gebeurtenissen ging Swartjes uit de weg. Als fotograaf behoort hij tot diegenen die fotografie in het domein bracht van de beeldende kunsten. (NRC)

Nominatie Koch voor Britse literatuurprijs

Rotterdam. De Nederlandse auteur Herman Koch is genomineerd voor de Britse National Book Award 2012 in de categorie International Author of the Year. Dat maakte zijn uitgever Ambo Anthos gisteren bekend. De Award is een van de belangrijkste literatuurprijzen van Groot-Brittannië. Koch maakt kans met de Engelse vertaling van zijn boek Het Diner (The Dinner), waarvan inmiddels ruim veertigduizend exemplaren verkocht werden. In Nederland werden er meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht. Op 4 december wordt de prijs uitgereikt. Als Koch wint, voegt hij zich in het rijtje met eerdere winnaars als Jennifer Egan en Jonathan Franzen. (Novum)

De Unie zoekt nieuwe manier van bestaan

Rotterdam. Het Rotterdamse debatcentrum De Unie wil toch open blijven, ondanks het verlies van 60 procent van de subsidie. Dat zegt artistiek leider Liesbeth Levy in een eerste reactie op de stemming, gisteravond, in de gemeenteraad van Rotterdam. In enkele wijzigingen op de cultuurbegroting bepaalde de raad dat de subsidie voor het debatcentrum naar andere culturele instellingen gaat. Levy ziet geen mogelijkheden om „in de huidige vorm” verder te gaan, maar beraadt zich op manieren om tot een alternatief te komen. (NRC)

Rothko brengt 59 miljoen euro op

Rotterdam. Het schilderij No.1 (Royal Red and Bleu) van Mark Rothko, uit 1954, is gisteren geveild voor 59 miljoen euro. Dit gebeurde op de najaarsveiling voor hedendaagse kunst van Sotheby’s in New York. Daar werd een recordopbrengst gehaald van in totaal 295 miljoen euro. Het vorige record dateert uit mei 2008, toen er voor 285 miljoen euro aan hedendaagse kunst onder de hamer ging. Dit keer werd er onder meer een schilderij van Jackson Pollock geveild voor 28,4 miljoen euro en een Francis Bacon voor 23,3 miljoen. (NRC)