Kortkolom economie

Akkoord over sociaal plan VolkerWessels

Amsterdam. De vakbonden en bouwconcern VolkerWessels hebben een principeakkoord bereikt over een sociaal plan. Het bouwbedrijf betaalt een intensieve begeleiding naar ander werk maar die is wel vrijwillig. Dat meldde FNV Bouw woensdag, die het akkoord nu positief aan de leden gaat voorleggen. Een eerder sociaal plan werd nog afgewezen door de leden. Bij dochters van VolkerWessels verdwijnen in totaal driehonderd banen. Het sociaal plan geldt op concernniveau. Al eerder was overeengekomen dat ontslagen werknemers van het bouwbedrijf 17,5 procent aanvulling krijgen bovenop de werkloosheidsuitkering. Nieuw in het sociaal plan is dat de begeleiding naar nieuw werk vrijwillig is. Het vorige sociale plan werd afgewezen omdat werknemers geen band meer wilden hebben met het bedrijf en „gewoon een goede vertrekregeling wilden”. Wie daarvoor kiest, krijgt een lagere ontslagvergoeding. (Novum)

Winst van zakenbank NIBC blijft op peil

Rotterdam. NIBC Bank heeft in het derde kwartaal vergelijkbare resultaten gehaald als over het eerste halfjaar dankzij een gunstige ontwikkeling van de rentebaten. Dat meldde de Haagse bank in een tussentijdse rapportage. De holding NIBC boekte in het eerste halfjaar een lichte winststijging. Bij de bankdivisie daalde de winst juist iets. NIBC maakte vanmorgen geen financiële details bekend. De bank kocht voor de tweede keer dit jaar voor 250 miljoen euro aan obligaties met een staatsgarantie terug. De vorig jaar gestarte uitbreiding van NIBC Direct naar België is volgens de bank een succes met een totaal aan spaartegoeden van 7,5 miljard euro en een kwalitatief goede hypotheekportefeuille. (Novum)

Winkel is beste informatiebron

Rotterdam. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens vindt een bezoek aan de winkel de beste manier om zich te informeren over een nieuwe aankoop. Dat meldt marktonderzoeksbureau Experian Marketing Services op basis van een onderzoek onder bijna vierduizend consumenten. Met 58 procent voert winkelbezoek de ranglijst aan van de meest nuttige informatiebronnen bij het aanschaffen van een product of dienst. In de top drie volgt de 52 procent die aangeeft huis-aan- huisfolders door te pluizen, nog voor de bijna 25 procent van de consumenten die internet verkiest. Ruim 12 procent haalt de gewenste informatie het liefst van de televisie en bijna vijftien procent uit de krant. (Novem)

ASML begint met inkoop aandelen

Rotterdam. ASML gaat van start met het eerder aangekondigde inkoopprogramma van aandelen en het samenvoegen van aandelen. Het bedrijf meldt dat niemand bezwaar maakt tegen het programma. De aandeleninkoop vindt plaats naar aanleiding van de investeringen die Intel, Samsung en het Taiwanese TSMC in de chipmachineproducent doen. Zij kopen voor 1,38 miljard euro een belang van 23 procent in ASML. Met de terugkoop voorkomt ASML dat het belang van andere aandeelhouders verwatert. (Novum)