Kortkolom economie

Afgeslankt Unicredit maakt weer winst

Rotterdam. De Italiaanse bank Unicredit heeft na een bezuinigingsoperatie in het derde kwartaal weer winst gemaakt. Unicredit rapporteerde dinsdag een nettowinst van 335 miljoen euro. Vorig jaar werd in het derde kwartaal nog een verlies geleden van 10,6 miljard euro. De bank schreef toen flinke bedragen af op Griekse schuld en op verschillende dochterondernemingen. De omzet van de bank steeg met 2 procent tot 6,1 miljard euro. De afschrijvingen op leningen daalden met 5 procent tot 1,8 miljard euro. Met een kapitaalratio van 10,7 procent voldoet Unicredit aan de Europese eis die op 9 procent ligt. Topman Federico Ghizzoni noemde de resultaten ‘veerkrachtig’, gezien de aanhoudende schuldencrisis. Unicredit heeft sinds vorig jaar flink gesneden in het personeel. De bank concentreert zich op de activiteiten in Midden-Europa. (Novum)

Lufthansa akkoord over loonconflict

Rotterdam. Lufthansa heeft een overeenkomst gesloten in het loonconflict met het cabinepersoneel. Dat zegt bemiddelaar Bert Rürup. Hiermee zijn acties bij de luchtvaartmaatschappij tijdens de feestdagen van de baan. De details van de overeenkomst worden later dinsdag bekendgemaakt. Vakbond UFO wilde voor de negentienduizend cabinemedewerkers een loonsverhoging van 5 procent over twaalf maanden. Lufthansa bood 3,5 procent over 36 maanden. De vakbond was daarnaast ook fel gekant tegen het inhuren van tijdelijk personeel en het onderbrengen van eigen personeel bij goedkopere dochters. (Novum)