Kortkolom buitenland

Andere medewerker BBC beschuldigd

Rotterdam. Voormalig BBC-presentator Michael Souter, die voor de afdeling Norfolk van de omroep werkte, is gisteren beschuldigd van seksuele agressie en avances tegen drie jongens van onder de zestien. Deze aanklacht staat los van het pedofilie-schandaal rond de beroemde presentator Jimmy Savile. De beschuldigingen tegen de 59-jarige Souter, die sinds 1989 een bedrijf voor media-adviezen leidt, gaan terug tot de periode 1979-99. Hij ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan pedofilie en zegt dat de affaire al twee keer is onderzocht, zonder gevolgen. De BBC bestaat vandaag 90 jaar. (NRC)

AU stemt in met interventie N-Mali

Addis Abeba. De Afrikaanse Unie heeft gisteren ingestemd met het plan om troepen te sturen naar Mali om het noorden te heroveren op islamitische extremisten. Het plan van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS moet voor het einde van het jaar worden goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. De speciale VN-gezant voor de Sahel, Romano Prodi, zei gisteren dat hij nog ruimte ziet voor een diplomatieke oplossing zodat een interventie kan worden voorkomen. Een vertegenwoordiger van de VN had gisteren een ontmoeting met Ansar ud-Din, een van de rebellengroepen die sinds april Noord-Mali controleren. (AFP)

Facebook blokkeert Gouden Dageraad

Rotterdam. De extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad heeft fel geprotesteerd tegen het besluit van Facebook om de profielen van een aantal leden, onder wie parlementariërs, te blokkeren wegens hun racistische en gewelddadige inhoud. Dit meldt de Griekse krant Ekathimerini. Ook is een aantal Facebookpagina’s van partijleden verwijderd, omdat daar nazi-symbolen op stonden. De partij heeft 14 van de 300 zetels in het parlement. (NRC)

Uitstel gesprekken Colombia en FARC

Havana. De vredesbesprekingen in Cuba tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC, die morgen zouden beginnen, zijn uitgesteld tot maandag. De partijen hebben meer tijd nodig voor „technische details” (AP)