Kortkolom binnenland

Roc’s eisen 100 mln om inburgeringsles

Rotterdam. Vier roc’s eisen 100 miljoen euro schadevergoeding van het Rijk. Advocaat Tom Barkhuysen spant eind deze maand een zaak aan namens de Rotterdamse roc’s Albeda en Zadkine, roc Amsterdam en roc Mondriaan in Den Haag. De mbo-scholen vinden dat de overheid hen heeft benadeeld door in 2007 inburgeringscursussen aan de vrije markt over te laten. De roc’s werden in 1998 verplicht dit dit soort cursussen aan te bieden. Volgens de scholen hebben zij niet genoeg tijd gekregen om zich voor te bereiden op de marktwerking. Barkhuysen wijst op een convenant dat het Rijk indertijd met de scholen sloot. De roc’s zouden niet onevenredig getroffen mogen worden door de effecten van de wijziging. (NRC)

Klokkenluider VUmc niet terug als chef

Amsterdam. Het VUmc hoeft longarts Piet Postmus niet terug te laten keren als afdelingshoofd. Dat heeft de rechtbank gisteren bepaald in een kort geding dat Postmus had aangespannen. De arts werd in augustus op non-actief gesteld toen hij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht had gewaarschuwd over de gang van zaken op de longafdeling. Postmus mocht van het VUmc terugkeren, maar niet als afdelingshoofd. De rechter vindt het redelijk dat hij niet mag terugkeren als leidinggevende. Door eerst naar de inspectie te stappen zou hij niet goed hebben gecommuniceerd. (Novum)

Moordproces om dreigement gestaakt

Rotterdam. Een proces tegen drie verdachten van een schietpartij waarbij op een woonwagenkamp in Breda een 12-jarige jongen werd gedood, is gisteren onderbroken vanwege een dreigement. Bezoekers en advocaten werden de zaal in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam uitgestuurd en gefouilleerd. Het dreigement was binnengekomen bij de officier van justitie. Justitie wilde niet zeggen wat het dreigement inhield. Bij de controle is niets verdachts gevonden, waarna het proces werd hervat. De jongen werd in 2010 gedood toen zijn woonwagen werd doorzeefd door automatische wapens. (Novum)

Afdeling ziekenhuis dicht om sterfte

Spijkenisse. De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is gisteren gesloten. Aanleiding is een onderzoek naar de sterftecijfers op de afdeling in 2010, die boven het landelijk gemiddelde liggen, meldde het ziekenhuis vandaag. De onderzoeksresultaten werden eind oktober bekend, waarop overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg volgde. (Novum)

Politie schiet bij achtervolgen bende

Arnhem. De politie heeft gisteren schoten gelost tijdens de achtervolging van twee Arnhemmers die worden verdacht lid te zijn van een jeugdbende. De twee mannen van 19 en 29 jaar werden in Nijmegen in hun auto klemgereden en aangehouden. Rondom de bende, die actief zou zijn in Zaltbommel, werden al eerder arrestaties verricht. (Novum)