Knapperige kappertjes uit de frituur

Indien u verslavingsgevoelig bent kunt u dit stukje maar beter niet lezen. Voor mij is het reeds een verloren zaak, voor u is er wellicht nog hoop. Nou raak ik ook gemakkelijk ergens aan verslingerd, moet ik zeggen. Chocola met zeezout bijvoorbeeld. In Frankrijk in de supermarkt te koop, hier vrijwel nergens, helaas. Probeer daar

Indien u verslavingsgevoelig bent kunt u dit stukje maar beter niet lezen. Voor mij is het reeds een verloren zaak, voor u is er wellicht nog hoop. Nou raak ik ook gemakkelijk ergens aan verslingerd, moet ik zeggen. Chocola met zeezout bijvoorbeeld. In Frankrijk in de supermarkt te koop, hier vrijwel nergens, helaas. Probeer daar maar eens na twee beschaafde stukjes vanaf te blijven.

Het recept van vandaag bevat ook een zeer verslavend onderdeel, namelijk het gefrituurde kappertje. De vriendin die mij hierover tipte bekende dat ze regelmatig s avonds laat de aandrang niet kan weerstaan en in de keuken een pannetje olie gaan opzetten om zo’n bakje knapperige kappertjes (goeie tongbreker) klaar te maken. U bent – nogmaals – gewaarschuwd.

Voor het beste resultaat heeft u kappertjes in zout nodig. Die zijn helaas niet in elke supermarkt te krijgen, iets waar snel verandering in moet komen want wie eenmaal een kappertje uit zout heeft geproefd hoeft nooit meer zo’n laffig gevalletje uit pekelwater of derderangs olie. Veel delicatessenwinkels verkopen ze en het internet biedt ook uitkomst.

Spoel de kappertjes af, zet ze dan in een bak water te week en spoel ze daarna weer af onder een lopende kraan. Laat ze uitlekken op keukenpapier, en dep ze zorgvuldig droog. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak daarin de kappertjes een minuut of zes, tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Ik at deze kappertjes van de week over een salade niçoise (erg lekker), over een kalfsoester met linzen (niet te versmaden) en over dit nederige maar oh zo lekkere schoteltje van witte bonen, ui, tomaat en tonijn. De bonen zelf koken is in dit geval zeker de moeite waard, wie daar geen tijd voor heeft kan een blik goeie kwaliteit boterbonen gebruiken.

Laat de bonen een nacht weken en kook ze 45 minuten in fris, schoon water. Snij de ui fijn en fruit ’m langzaam in wat olijfolie. Bak de fijngesneden knoflook even kort mee en roer dan de afgegoten bonen erdoor, plus een snuf chilivlokken. Laat even zachtjes bakken en zet dan het vuur uit. Giet de tonijn af, verdeel ’m in stukjes en roer ’m tezamen met de in kwarten gesneden cherrytomaatjes en een flinke hand kleingesneden basilicum door de bonen. Voeg flink wat citroensap en -zeste toe en – naar smaak – nog wat olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Eet deze schotel lauwwarm en werp er vlak voor het opdienen een handje knapperige kappertjes over.

Wittebonenschotel

Voor vier personen:

225 gr witte bonen

handje kappertjes in zout

1 flinke rode ui

1 teen knoflook

snuf pul biber (chilivlokken)

1 blikje goede kwaliteit tonijn op olijfolie

8 cherrytomaatjes

basilicum

1 citroen