Kantoortaal is als botox

Vandaag deel acht van het Kantoorkwartet: communicatie. Over aangeven, aanvliegen en escaleren. Spaar ze alle 9.

Er wordt wat afgecommuniceerd in de kantoortuin. Er zijn flipovers, powerpoints, memo’s, post-its, belletjes, skypjes, mailtjes en whatsAppjes. Iedereen is er heel erg druk mee.

De voertaal in de kantoortuin is geheimtaal. Hoe vager je praat, hoe beter. Niemand heeft een idee waar het over gaat, maar dat geeft niet, dat hoort.

Daarom wordt er afgehecht, doorgecommuniceerd, kort cyclisch ingestoken, voortgeborduurd en naar elkaar toe geleveld. Daarom bouncen we ideeën, rollen we uit, geven we aan, escaleren we dossiers, zitten we ergens op een bepaalde manier in en houden we iets tegen iemand aan. Daarom hebben we zoiets van, klimmen we ergens in, hebben we een goede flow, pinpointen we, zetten we punten op de horizon. Daarom koppelen we terug en vliegen we aan. Daarom maken we een totaalswitch.

We doen maar wat.

We praten zo, omdat het onduidelijk moet blijven. Want als we het concreet maken, wordt het helder dat het nergens over gaat. Kantoortaal is camouflage.

In kantoortaal kunnen we zeggen dat we dingen oppakken, terwijl we ze laten liggen. Dat we out of the box denken, terwijl we al elf jaar niet meer buiten geweest zijn. In kantoortaal zeggen we: ‘draai het eens om’ als we bedoelen: ‘hou eens je mond, man’.

In kantoortaal zeggen we dat we snel schakelen, terwijl we al jaren op de automaat rijden. Dat we de lijnen kort houden, terwijl we het liefst op afstand zouden zitten. Dat we sturen op kwaliteit terwijl we panisch zijn. In kantoortaal zetten we iemand in zijn kracht, terwijl we hem het liefst met de brandblusser zouden willen afstralen. Zeggen we dat we geen downtime dulden op dit dossier, terwijl we eigenlijk vakantie willen. Vakantie voor altijd.

Kantoortaal is de botox van de kantoortuin. Het verslapt, verdooft, trekt glad en voorziet in een enorme behoefte. Kantoortaal lijkt alles te verjongen en maakt de kantoortuin vlak en draaglijk. Kantoortaal poetst de diepgang eruit. Zonder kantoortaal geen kantoortuin.

Zonder kantoortaal zouden we nooit op een next level komen. Zouden we nooit de regierol kunnen nemen. Zouden we nooit taakvolwassen worden.

Zonder kantoortaal zouden we écht aan het werk moeten.

    • Japke-d. Bouma