Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet: oplossing dagbesteding - ‘Rutte zelfverzekerd uit debat’

Rutte vanavond tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring. Foto ANP / Philips

Ouderen, gehandicapten en mensen met een verstandelijke beperking kunnen ook in 2014 dagbesteding krijgen. Het kabinet maakt binnen enkele maanden duidelijk hoe dat wordt geregeld. Dat zegde premier Rutte de Kamer vanavond toe in het debat over de regeringsverklaring.

Verschillende oppositiepartijen, die vandaag kritisch waren op Rutte en de plannen van zijn kabinet, maken zich grote zorgen over de dagbesteding. In 2015 worden de gemeenten er verantwoordelijk voor, omdat die betere voorzieningen kunnen leveren. Gemeenten krijgen daarvoor 75 procent van het huidige budget.

De oppositiepartijen dienden vanavond een motie in die het kabinet oproept de dagbesteding voor nieuwe gevallen in 2014 te garanderen. Dat is het overgangsjaar waarin de voorziening van Rijk naar gemeente wordt overgeheveld en waarvan nog onduidelijk is hoe de financiering precies zal worden geregeld. Rutte ontraadde die motie en ondersteunde een motie van Samsom en VVD-fractievoorzitter Zijlstra die naar een oplossing zoekt binnen de begroting.

Morgen kabinetsbrief over Midden-Oosten

Rutte beloofde de Kamer voor morgenmiddag een kabinetsbrief over het Midden-Oosten. Het parlement wil helderheid over hoe het kabinet denkt over de aanvraag van de waarnemersstatus bij de VN door de Palestijnse president. Dit zou een diplomatieke opsteker voor de Palestijnen betekenen. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken had vandaag gezegd dat hij die stap van Abbas onverstandig vindt, maar haastte zich te zeggen dat hij hierover nog met het kabinet moest overleggen.

Samsom zei vanavond in zijn tweede termijn van het debat dat de extra bezuiniging van 250 miljoen euro op infrastructuur moet het spoor zoveel mogelijk worden ontzien. Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) zou hebben gezegd dat het geheel ten koste zou gaan van asfalt, maar is dat nog niet zeker, zo verzekerde Rutte in het debat.

‘Rutte vind zelfvertrouwen terug in debat’

Na afloop van het debat sprak Rutte over een “waardig, waardevol en zeer inhoudelijk” debat. De premier zei de plannen van het kabinet de komende tijd verder te gaan uitwerken in overleg met de Kamer en sociale partners. Hij zei dat zijn ploeg bewindslieden hun “uiterste best” gaan doen het vertrouwen van de samenleving te winnen.

Rutte heeft in het debat de afgelopen twee dagen “zijn zelfvertrouwen een beetje teruggevonden”, zegt onze politiek redacteur Erik van der Walle:

“Je zag bij Rutte weer wat van zijn oude zelfvertrouwen terug. Hij kwam geen probleem in de problemen, hoewel dat dit keer ook niet was verwacht.

De oppositie verweet het kabinet dat veel plannen nog vaag en niet ver uitgewerkt zijn, maar dat kan ook eigenlijk niet anders bij het debat over het regeerakkoord. Als het kabinet alles al tot op de komma zou hebben uitgewerkt, is het ook weer niet goed.”