Japanse premier bereid om parlement overmorgen te ontbinden

De Japanse premier Noda beloofde eerder al 'snel' verkiezingen uit te schrijven als de oppositie mee zou werken aan zijn plannen. Foto AFP / Hoang Dinh Nam

De Japanse premier Noda is bereid om het parlement vrijdag te ontbinden, op voorwaarde dat de oppositie akkoord gaat met zijn voorgestelde hervormingen. Dat zou betekenen dat Japan in december gaat stemmen en dat Noda’s partij daarbij op een verlies afstevent.

Noda zegde dat vandaag toe tijdens een verhitte discussie met Shinzo Abe, de leider van de centrumrechtse Liberale Democratische Partij (LDP), zo meldt Reuters. Die partij, tot 2009 aan de macht, herinnerde de premier er de laatste tijd regelmatig aan dat hij had beloofd ‘snel’ nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Noda wil dat eerst de hervormingen goedgekeurd worden. Daarin is opgenomen dat er minder volksvertegenwoordigers plaatsnemen in het Lagerhuis. Ook ligt er een plan klaar om de staatsschuld te financieren.

Noda deed belofte in ruil voor medewerking van Hogerhuis

De huidige termijn van het Lagerhuis eindigt eigenlijk in augustus 2013, maar de premier deed zijn belofte in augustus van dit jaar, in ruil voor medewerking van het Hogerhuis aan zijn plan om de inkomstenbelasting te verhogen. In het Hogerhuis heeft de oppositie een meerderheid, dus zonder hun steun zou hij het er niet door hebben gekregen.

Noda is al de zesde Japanse premier sinds 2006. Zijn centrumlinkse Democratische Partij beloofde in 2009 een nieuw tijdperk na de ruim vijftig jaar waarin de LDP aan de macht was, maar de partij verloor sindsdien veel steun omdat een duidelijk beleid uitbleef.

Als het parlement inderdaad aanstaande vrijdag ontbonden wordt, gaat Japan in december naar de stembus. Het Japanse persbureau Kyodo wist eerder op basis van een partijfunctionaris te melden dat Noda op 16 december verkiezingen wil. Het lijkt er sterk op dat hij flink gaat verliezen als er inderdaad in december gestemd wordt.

    • Peter Zantingh