Israël: dit is nog maar het begin - Hamas: stop de barbarij van Israël

Netanyahu vanavond op een persconferentie over de Israëlische aanval op Hamas-commandant Jabari. Foto Reuters / Ronen Zvulun

Israël is klaar om zijn operaties in Gaza uit te breiden wanneer dat nodig is. Dat zei de Israëlische premier Netanyahu vanavond op een persconferentie over de liqiuidatie van Hamas-commandant Jabari. Hamas riep Arabische landen op een einde te maken aan de “barbaarse” acties van Israël.

Israël voerde vanmiddag een luchtaanval uit op de auto van Ahmed Jabari, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit. Jabari is de eerste hoge Hamas-commandant in jaren die bij een doelgerichte aanval van de Israëlische luchtmacht om het leven komt.

Door de escalatie van het geweld in Gaza wordt door analisten gespeculeerd over een nieuwe invasie van Israëlische troepen. Netanyahu zei vanavond dat het leger klaar is de operaties “uit te breiden”. Het leger meldde eerder vandaag al klaar te zijn voor een eventuele grondoperatie op de Palestijnse landstrook. Minister van Defensie Ehud Barak zei vanavond dat de vanmiddag begonnen operatie “nog lang niet voorbij” is.

De Verenigde Naties hebben Israël en Hamas vanavond opgeroepen het geweld in de Gazastrook niet te laten escaleren.

Hamas roept Egypte op ‘barbaars’ Israël te stoppen’

Hamas zei vanmiddag in een eerste reactie dat Israël met de liquidatie van Jabari “de poorten van de hel” heeft geopend. Hamas-leider Ismail Haniyeh riep Egypte en andere Arabische landen vanavond op de “barbaarse” acties van Israël te stoppen. Haniyeh vroeg net als de Palestijnse president Abbas om een spoedbijeenkomst van de Arabische Liga.

De Egyptische president Morsi riep vanavond de Israëlische ambassadeur in Kairo op het matje en maakte bekend de Egyptische ambassadeur uit Israël voorlopig terug te halen. De Egyptische regering is kritischer geworden op Israël sinds president Morsi van de Moslimbroederschap aan de macht is. Morsi heeft het vredesverdrag tussen beide landen nog niet ter discussie willen stellen.

Vijandigheden gaan na liquidatie door

Het geweld in en rond Gaza ging na de Israëlische aanval van vanmiddag door. Palestijnse militanten beantwoordden de liquidatie met een nieuwe reeks raketaanvallen op het zuiden van Israël. Het Israëlische anti-raketsysteem Iron Dome onderschepte dertien raketten die onderweg waren naar doelen in Israël. Voor het eerst werd ook een raket richting Dimona afgevuurd, de plaats waar de nucleaire wapens van Israël liggen opgeslagen.

Israël ging na de liquidatie van Jabari ook door met het uitvoeren van luchtaanvallen. Daarbij kwamen volgens Hamas zeker zes Gazanen om. De Israëlische marine nam vanaf zee het noordwesten van Gaza onder vuur.

    • Pim van den Dool