Investeren in bomen in Brazilië (2)

None

De oproep van vorige week – wie ook in het failliet verklaarde Goodwood (teakbomen in Brazilië) heeft geïnvesteerd – leverde Help@NRC een volle mailbox op. Gedupeerden mailden:

„Deze investering beschouw ik als volstrekt mislukt.”

„Bij ons gaat het om 10.000 euro. Wel een beetje jammer om dat zomaar kwijt te zijn.”

„Ik neem aan dat die teakplantage nog steeds bestaat en dat mijn bomen, waarvoor ik een eigendomsbewijs heb, daar nog steeds staan te groeien. Er is mij nooit iets uitbetaald.”

Een oud-bestuurslid van Belangenvereniging Bomen Op Stand reageerde. „Wellicht komt u verder door contact op te nemen met de overkoepelende belangengroep voor hardhoutinvesteerders.”

En tot slot stuurde Marius van Eibergen Santhagens, directeur van Stichting Amazon Teak Foundation (ATF), zélf een mail.

Hij schetst de geschiedenis van Goodwood: opgericht in de jaren negentig, de verkoop van beleggingen in teakhout stopte in 2006, sinds die tijd staat het bedrijf onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten, sinds 2008 is hij (Santhagens) directeur, Goodwood ging in december 2010 failliet, 13.500 beleggers, 80 procent van alle beleggers betaalde een vrijwillige bijdrage voor de doorstart met ATF, enzovoorts.

Voor „alle informatie, budgetten, jaarrekeningen, plannen en uitwerking en nieuwsitems” verwijst Santhagens naar de website www.amazonteak.nl. En, voegt de directeur daaraan toe: „Indien men vragen heeft, kan een mail worden gestuurd naar info@amazonteak.nl.”

Handig voor beleggers. Of niet. Want zoals één van de gedupeerden mailt: „Amazon Teak Foundation beantwoordt mijn mails niet meer.” Wordt vervolgd.

Tekst Barbara Rijlaarsdam. Mail naar help@nrc.nl.