Hu stapt opzij, maakt plaats voor nieuwe Chinese leider

De Chinese president Hu Jintao (links) en de voormalige Chinese president Jiang Zemin tijdens het partijconfres.
De Chinese president Hu Jintao (links) en de voormalige Chinese president Jiang Zemin tijdens het partijconfres. Foto AP / Lee Jin-man

Het was vooraf al een voldongen feit, maar nu is het daadwerkelijk gebeurd: de Chinese president Hu Jintao is niet langer de leider van de Communistische Partij. Hij maakte vanochtend, op de laatste dag van het partijcongres, plaats voor zijn opvolger, Xi Jinping.

Dat laten afgevaardigden van het congres weten aan persbureau Reuters. Morgen wordt Xi, die vijf jaar geleden al werd aangewezen als de beoogde opvolger, aangesteld als de nieuwe partijleider. Aankomend voorjaar vervangt hij Hu ook als president van China. Daarnaast zal premier Wen Jiabao plaatsmaken voor zíjn opvolger, Li Keqiang.

Het partijcongres komt iedere vijf jaar bijeen en bestaat uit 2.270 gedelegeerden uit alle regio’s van het land. Zij kiezen daar de nieuwe leiders van de partij. Omdat president Hu met pensioen gaat, moest het congres een nieuwe leider aanwijzen.

Het kiezen van de nieuwe leider gebeurt wel degelijk democratisch, maar ‘er is een zekere mate van onvermijdelijkheid’, zegt een afgevaardigde uit de privincie Liaoning tegen Reuters. “We hebben continuïteit in onze leiderschap nodig. Zij maken al onderdeel uit van de kern. De stabiliteit van de partij en het land zijn belangrijk.”

Machtsoverdracht in tijd van schandalen

Het overdragen van de macht valt samen met meerdere schandalen die de partij plagen. The New York Times onthulde in oktober dat de familie van premier Wen Jiabao beschikt over ‘verborgen rijkdommen’. Volgens de krant beheren Wen en zijn familieleden een vermogen van zo’n 2,7 miljard dollar. De premier reageerde fel op de aantijgingen.

En dan is er nog het schandaal rond Bo Xilai. Bo was begin dit jaar nog kandidaat voor een topfunctie in het Politbureau, maar verloor al zijn functies nadat zijn echtgenote een bevriende Britse zakenman had vermoord. Afgelopen weekend werd hij officieel uit de partij gezet zodat hij strafrechtelijk kan worden vervolgd. Bo kan de doodstraf krijgen.

Op het congres sprak de partij vandaag het voornemen uit om voortaan strakker toezicht te houden op zijn mensen.

    • Peter Zantingh