Hoeveel 0,001 tel kan zijn in carrière op 't ijs

Een duizendste sneller en Thomas Krol had zich veel hectiek bespaard. Wel skate off, geen skate off? Doorbraak of verder schaatsen in de marge?

Door Maarten Scholten

Geflankeerd door de wereldkampioenen Ireen Wüst en Stefan Groothuis stond Thomas Krol (20) eind vorig seizoen trots op het podium bij de verkiezing ‘Schaatser van het Jaar’. Als nationaal juniorenkampioen en zilveren medaillewinnaar bij de WK kreeg hij de Egbert van ’t Oeverprijs voor beste Nederlands talent en een cheque van 2.500 euro. Maar een plaats in een van de liefst tien gesponsorde schaatsploegen leverde het hem bij zijn overgang naar de senioren niet op.

Krol, student Aviation Studies in Amsterdam, traint nu op eigen kosten mee met Jong Oranje. Bij de NK afstanden wilde hij afgelopen weekeinde per se bij de eerste vijf eindigen, om zich te plaatsen voor de wereldbeker en zich alsnog in de kijker te rijden van een ploeg. Hij eindigde als vierde op de 1.500 meter, tot op de duizendste seconde gelijk met Rhian Ket. Doel bereikt, dacht Krol. Tot de gediskwalificeerde Koen Verweij alsnog een wereldbekerticket kreeg. En Krol door schaatsbond KNSB in eerste instantie werd veroordeeld tot een skate-off met Ket, Pim Schipper en Lucas van Alphen. Ket en Krol stapten naar de geschillencommissie van de bond en kregen gelijk. Toch geen skate off.

Tevreden?

„Ja. Wij waren bij de NK sneller dan Schipper en Van Alphen en niemand zit te wachten op een extra wedstrijd tussen de NK en de World Cup [komend weekeinde]. Zeker niet op de 1.500 meter: de zwaarste afstand. Met Ket had ik al eerder afgesproken dat we allebei één wereldbeker zouden rijden, ik in Heerenveen en hij een week later in Kolomna. De beste kan dan de derde wedstrijd meedoen.”

Besef je dat het op 0,001 seconde fout had kunnen gaan?

„Ja, bizar. Centimeterwerk. Als ik een duizendste sneller ben, was er helemaal geen skate-off nodig geweest en was ik direct geplaatst.”

Hoe belangrijk is deelname aan de wereldbeker voor jouw toekomst?

„Enorm belangrijk. Het viel me zwaar tegen dat er na vorig seizoen geen plek was in een commerciële ploeg. Dat is bijna noodzakelijk om op dit niveau de concurrentie aan te gaan. Nu betalen mijn ouders het schaatsen.”

Waarom heb jij geen ploeg?

„De huidige lichting talenten bij de mannen is gewoon niet in beeld, terwijl er voor de vrouwen juist plek genoeg is. Dat is een een scheve situatie. Ik moet proberen naam te maken, dat heb ik op de NK gedaan. Nu wil ik wereldbekers rijden en naar de Winterspelen in Sotsji.”

    • Maarten Scholten