Herman Koch genomineerd voor Britse National Book Award

Ook met de Engelse vertaling van zijn succesvolle roman 'Het diner' maakt Koch kans op een literaire prijs

Herman Koch (1953) is met de Engelse vertaling van Het diner genomineerd voor de National Book Award 2012. Dat heeft de organisatie op hun site bekendgemaakt. De prijs komt toe aan een auteur die literaire competentie weet te koppelen aan goede verkoop.

Koch is genomineerd in de categorie International Author Of The Year. Naast Koch zijn nog vijf andere niet-Britse auteurs in die categorie genomineerd. De Amerikaanse emeritus professor Daniel Kahneman, in 2002 winnaar van de Nobelprijs in de economie, staat op de shortlist met Thinking, Fast and Slow, een grondige analyse van menselijke besluitprocessen. De veelbekroonde Amerikaanse auteur Ben Fountain, auteur van Brief Encounters with Che Guevara, is genomineerd met Billy Lynn’s Long Halftime Walk, een roman over een nationale publiciteitstour door Amerika van enkele Irakveteranen.

De Canadese auteur Patrick DeWitt is genomineerd met zijn westernroman The Sisters Brothers, vorig jaar een van de titels op de shortlist van de Man Booker Prize. De uit Alaska afkomstige schrijfster en boekhandelaar Eowyn Ivey dingt mee naar de National Book Award met The Snow Child, een contemporaine bewerking van een oud-Alaskaans sprookje.

De organisatie van The National Book Awards, voor 2010 de British Book Award geheten, heeft tot doel Britse auteurs en boeken uit te lichten die het zijn gelukt een breed publiek aan te spreken. Goede kritieken en commercieel succes zijn van belang wil een auteur voor deze prijs in aanmerking komen.

Op gunstige Engelse kritieken kan Kochs roman in ieder geval terugvallen. Eind juli 2012 verschenen, vlak na de uitkomst van de Engelse editie, de eerste kritieken in kranten als The Independent, Financial Times en The Guardian. Volgens Arifa Akbar in The Independent stond Kochs ’must-read’ en ‘opwindende’ roman duidelijk in de traditie van romans over ‘de bange middenklasser’. Te merken was bovendien dat de auteur ook acteur is geweest, schreef Akbar: ‘Hij geeft de voorkeur aan theatraliteit in plaats van realisme’. In de Financial Times prees Simon Kuper de ‘spanning die op ongeveer iedere pagina intensiever wordt’, in The Guardian werd The Dinner vergeleken met We Need To Talk About Kevin, een roman van Lionel Shriver uit 2003 over een tiener die zeven medescholieren vermoordt.

Van de Engelse vertaling van Het diner zijn inmiddels al meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Of Koch met deze verkoopcijfers de andere auteur naar de kroon steekt is niet duidelijk.

 

    • Roderick Nieuwenhuis