Griekenland haalt ruim vier miljard euro op

Griekenland heeft bij een veiling van kortlopende staatsleningen 4,06 miljard euro opgehaald, een hoger bedrag dan waarop was gemikt. Dat maakte het agentschap achter de veiling dinsdag bekend. Het geld is nodig omdat het land eind deze week vijf miljard euro aan andere leningen moet afbetalen en er nog geen besluit is over het vrijgeven van een nieuwe tranche aan steun.

Griekenland kondigde de veiling van schuldpapieren met looptijden van vier en dertien weken vorige week aan. Het land wilde 3,1 miljard euro ophalen.

De ministers van de zeventien eurolanden hebben maandagavond met elkaar gesproken over de situatie in Griekenland. Het besluit over het vrijgeven van 31,5 miljard euro uit het tweede noodpakket is doorgeschoven naar volgende week. Basis voor dat besluit moet het rapport van de trojka zijn, maar dat kwam pas in de loop van maandag uit.

De eurolanden overwegen daarnaast Griekenland twee jaar langer de tijd te geven om de hervormingen in het land door te voeren, zoals de trojka heeft aangeraden. Het besluit hierover volgt ook volgende week.

Daarnaast wordt bekeken of het land langer de tijd kan krijgen om de schuldenlast af te bouwen tot onder 120 procent van het bruto binnenlands product. Nu staat daarvoor de deadline van 2020; de eurolanden willen dat naar 2022 verzetten. Het Internationaal Monetair Fonds, dat naast de eurolanden ook schuldeiser is, wil het op 2020 houden. (Novum)