Graf van Yasser Arafat voor onderzoek geopend

Het graf van Yasser Arafat wordt geopend. Er komt nieuw onderzoek naar zijn dood.

Ramallah. De Palestijnse overheid is gisteren begonnen met het openen van de graftombe van oud-leider Yasser Arafat. Het lichaam van Arafat zal door wetenschappers worden onderzocht, zodat kan worden vastgesteld wat de doodsoorzaak van Arafat was.

Het openen van het graf in Ramallah, waar Arafat begraven ligt, gebeurt uiterst zorgvuldig. De werkzaamheden worden met de hand verricht, omdat machines de stoffelijke resten van de Palestijnse oud-leider zouden kunnen beschadigen. Naar verwachting gaat het hele proces zo’n vijftien dagen in beslag nemen. Het mausoleum is sinds gisterochtend voor publiek gesloten.

Afgelopen juli verleenden Palestijnse autoriteiten toestemming voor de opgraving van de in 2004 overleden Arafat. Aanleiding hiervoor was dat uit onderzoek bleek dat de oud-leider mogelijk is vergiftigd. In een Zwitsers laboratorium vonden deskundigen de radioactieve stof polonium-210 in kledingstukken van de Palestijnse oud-leider. Onderzoek naar de botten van Arafat zou moeten uitwijzen of de politiek leider inderdaad vergiftigd is.

Franse artsen zeiden kort na de dood van Arafat dat hij zou zijn bezweken aan een hersenbloeding. Er deden destijds ook geruchten de ronde dat hij aan kanker of aids was bezweken. Tevens werd er druk gespeculeerd over de mogelijkheid dat Arafat zou zijn vergiftigd door Israëlische agenten. AFP