Meekijken: gisteren werd het kabinet aangepakt. Vandaag antwoordt Rutte

Lodewijk Asscher en Mark Rutte na het eerste deel van het debat over de regeringsverklaring, gisteravond laat. Foto ANP / Phil Nijhuis

Gisteren las Rutte slechts de regeringsverklaring voor, vandaag gaat hij rechtstreeks in debat met de oppositie die gisteren een stroom van kritiek uitte. In het tweede deel van het debat over de regeringsverklaring, vandaag vanaf 11.00 uur, zal Rutte ‘bruggen moeten slaan naar de oppositie’.

Politiek redacteur Erik van der Walle:

“De oppositie heeft gisteren een hele stroom van kritiek geuit. Kritiek over de zorg, over de steun aan Griekenland, over de moeizame start. Noem maar op. Rutte zal vandaag antwoorden geven op de vele vragen van de Kamer, maar hij zal vooral proberen de juiste toon aan te slaan. Hij zal de oppositie niet van zich willen vervreemden, want die heeft hij nodig voor steun in de Eerste Kamer. Hij moet dus ook bruggen slaan naar de oppositie.”

Kijk hier mee met het debat

‘Oppositie vormt niet één blok’

Wilders haalde gisteren in felle bewoordingen uit naar het nieuwe kabinet en zette het beleid neer als ‘socialistisch’ en ‘Paars’. Roemer sprak van een neoliberaal kabinet en riep tegenstanders van de plannen op om actie te voeren. De gang van zaken rond de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft laten zien dat protesteren helpt, aldus Roemer. Andere oppositiepartijen hadden ook veel kritiek, maar stelden zich meer constructief op. Van der Walle:

“Wat gisteren duidelijk werd bij het debat is dat de oppositie niet één blok vormt. D66 was behoorlijk positief en ook het CDA staat, hoewel Buma gisteren ietwat zuur deed, open voor medewerking. Daar zal Rutte gebruik van maken. Hard tegen de SP en PVV en waarschijnlijk een stuk milder richting D66 en CDA.”

‘Voorzitter Van Miltenburg had het zwaar’

Veel kritiek was er gisteren op Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Tot haar eigen frustratie stuitte ze gisteren op flink wat tegenstand in het Kamerdebat. Marianne Thieme stormde zelfs boos af op Van Miltenburg (en vervolgens verliet ze de Kamer) nadat ze naar eigen zeggen te weinig tijd kreeg bij de interruptiemicrofoon. NOS-verslaggever Jeroen van Dommelen twitterde:

Twitter avatar jeroenvdommelen jeroen van dommelen Tot nu toe is de kamervoorzitter de enige die het echt moeilijk heeft in dit debat over de #regeringsverklaring.

Erik van der Walle:

“Ze werkte irritatie doordat ze bazig overkwam. Ook was er sprake van slechte timing. Op sommige momenten vroeg de situatie eerder voor een luchtige aanpak in plaats van een strenge. Gerdi Verbeet had ook wat aanlooptijd nodig, maar het is natuurlijk niet zo dat Van Miltenburg pas net is begonnen.”

    • Lex Boon