(Geringe) hersenschade bij migraine

Migraine veroorzaakt in de loop der jaren tal van kleine beschadigingen in de hersenen. Dat effect treedt op bij vrouwen, maar niet bij mannen. Maar er is geen reden tot ongerustheid, want de beschadigingen lijken geen invloed te hebben op het functioneren van de hersenen (geheugen, concentratie, beweging). Dat schrijven onderzoekers onder leiding van neuroradioloog Mark Kruit van het Leids Universitair Medisch Centrum vandaag in het Journal of the American Medical Association.

Kruit en zijn team benaderden voor het onderzoek dezelfde proefpersonen van wie zij in 2000 met behulp van MRI de hersenen hadden onderzocht op eventuele beschadigingen. Destijds concludeerden zij dat er bij mensen met migraine vaker kleine infarctjes voorkomen, met name in de kleine hersenen. Ook toen al constateerden zij meer vlekjes op de hersenscans bij vrouwen met migraine dan bij gezonde vrouwen. Bij mannen vonden zij dat verschil niet.

Negen jaar later blijken er geen significante veranderingen te zijn opgetreden in de kleine hersenen, maar wel diep in de grote hersenen. Daar vonden de onderzoekers bij 77 procent van de vrouwen met migraine een uitbreiding van de vlekjes op het MRI-beeld, terwijl dat bij 60 procent van de vrouwen in de controlegroep het geval was. Opnieuw ontbrak dat verband bij mannen. De ernst van de migraine of het gebruik van medicijnen tegen de hoofdpijnaanvallen bleek niet van invloed op de hersenveranderingen. Ook migrainepatiënten die aangaven in de negen jaar tussen de twee onderzoeken geen of weinig aanvallen te hebben gehad, hadden een grotere toename van hersenbeschadigingen.

Vanwege hun nieuwe observaties zetten de onderzoekers vraagtekens bij de theorie dat zuurstoftekort, veroorzaakt door verkrampte bloedvaten, verantwoordelijk is voor de mini-infarctjes. Waarom er een sekseverschil bestaat in de kans op hersenveranderingen door migraine, weten de onderzoekers in Leiden niet.