Geheim van een speech

None

Boek

Spreken als Max Havelaar

Jaap de Jong, 12,50 euro

Spreken als Max Havelaar, vooral niet doen, zouden wij zeggen. Zulk oud-Hollands en ook nog gericht op een publiek met een lange aandachtsspanne. Auteur Jaap de Jong zal het niet letterlijk bedoelen. Uiteindelijk blijft het geheim van een goede toespraak in alle eeuwen hetzelfde. Niet voor niks wordt de Retorica van Aristoteles (2.400 jaar oud!) nog steeds aangehaald als standaardwerk. Kwestie van de oude theorie in een nieuwe vorm gieten. Dus zoals Max Havelaar de hoofden van Lebak toesprak, zo kun je nog steeds collega’s aanspreken in een speech. Dat kan veel goed doen voor je autoriteit, stellen deskundigen. Jaap de Jong is redacteur van Onze Taal en hoogleraar Journalistiek en nieuwe media aan de Universiteit Leiden. Hij geeft colleges en trainingen over het vak retorica. Als iemand weet hoe het moet, is hij het.