Geen Thalys-treinen door staking bij Belgische spoorwegen

epa03419310 REPEATING TO CORRECT MONTH: A view of the empty Thalys high speed train waiting room, at Brussels South Train station, in Brussels, Belgium, 03 October 2012. The 24hour strike started October 02 at 22h. EPA/JULIEN WARNAND
epa03419310 REPEATING TO CORRECT MONTH: A view of the empty Thalys high speed train waiting room, at Brussels South Train station, in Brussels, Belgium, 03 October 2012. The 24hour strike started October 02 at 22h. EPA/JULIEN WARNAND Een lege Thalys-wachtruimte op het treinstation van Brussel. In oktober was er ook al een treinstaking in België. Foto ANP / Julien Warnand

Door een treinstaking in België rijden er vanochtend geen Thalys-treinen naar België en Frankrijk. Dat meldt Thalys International. Een volle Thalys die in de vroege ochtend uit Amsterdam vertrok naar Parijs, kwam niet verder dan Brussel-Noord.

NS Hispeed liet gisteren nog weten dat de Thalys van Nederland naar België en Frankrijk gewoon zou rijden, zij het met vertraging. Thalys adviseert reizigers hun reis uit te stellen. Ze kunnen hun kaartjes inwisselen bij de verkooppunten. In België ging gisteravond een staking op het spoor van start. Het Belgische vakverbond ACOD Spoor/CGSP Cheminots voert sinds 22.00 uur 24 uur lang actie. Daarmee sluit het verbond zich aan bij het Europese vakverbond EVV, dat een Europese actiedag tegen bezuinigingen organiseert.

Staking tegen ongelijkheid tussen Europese werknemers

Met de staking wil ACOD strijden tegen de ongelijkheid tussen Europese werknemers. Naast het treinpersoneel in België staken er ook medewerkers in Spanje, Portugal, Griekenland en Italië. In Spanje hebben bijna alle werknemers in de auto-, energie-, scheepsbouw- en bouwsector vandaag het werk neergelegd. Ook de Nederlandse vakcentrales zijn aangesloten bij de EVV. CNV onderschrijft de oproep van het vakverbond, maar organiseert geen acties. FNV en MHP waren niet direct bereikbaar.

Begin oktober lag als gevolg van een staking het binnenlandse en internationale treinverkeer in België ook al plat. Het personeel streed toen tegen de opsplitsing van het spoorbedrijf NMBS. Een in datzelfde kader voor eind oktober aangekondigde staking werd eerder afgeblazen.