Freek creëert met meesterhand een kerstverhaal

Cabaret

Circus Kribbe, door Freek de Jonge. Gezien: 13/11 in Stadsschouwburg, Haarlem. Tournee t/m 30/12. Inl. mojotheater.nl *****

Freek de Jonge maakt een openingsgrapje, constateert dat het niet erg actueel meer is, en zegt dan: „Ik ga vanavond een verhaal vertellen. Dus even geen conference. U kunt nog weg”.

Zijn nieuwe voorstelling heet Circus Kribbe en wordt betiteld als „een kerstvertelling”. Iets stichtelijks zit er dan ook wel in, al is het maar omdat hij af en toe de vanzelfsprekendheden uit het verleden als lichtend voorbeeld aan het heden voorhoudt: „Als iets te duur was en je kon het niet betalen, dan kréég je het niet.”

Maar bovenal legt De Jonge hier een duizelingwekkend parcours af waarin het ene verhaal over het andere duikelt, terwijl het derde verhaal even in de wacht staat, maar al snel weer onverhoeds tevoorschijn zal komen.

Met meesterhand creëert hij zodoende de suggestie van samenhang tussen een halfware historie van het circus, recente ontmoetingen met zijn hoogbejaarde moeder en zijn nieuwsgierige kleinzoon, een puberale tocht van Goes naar Terneuzen, een vakantie met zijn vader die ook op de camping dominee wilde blijven en veel meer.

Met het circus in de sfeerbepalende hoofdrol. En een clownsoptreden als hilarisch hoogtepunt.

Want ook al is dit misschien geen conference – er valt volop te lachen. De Jonge laat heus niet de kans voorbijgaan om zijn verhaal geregeld te larderen met snelle, geestige terzijdes.

De beste van gisteravond was een hyperactuele grap over Badr Hari's horecaverbod, die briljant in deze wonderbaarlijke wirwar van verhaallijnen bleek te passen.

    • Henk van Gelder