Frans van Anraat moet ruim half miljoen betalen aan de Staat

Demonstranten voor het Paleis van Justitie in 2005 toen het proces tegen Frans van Anraat begon. Demonstranten voor het Paleis van Justitie in 2005 toen het proces tegen Frans van Anraat begon.

De voor oorlogsmisdaden veroordeelde zakenman Frans van Anraat moet ruim 545 duizend euro betalen aan de staat. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald, meldt persdienst Novum.

Justitie eiste ruim een miljoen, het bedrag dat Van Anraat sinds 1984 verdiend zou hebben met het leveren van chemicaliën aan Irak. In 2008 bepaalde de rechtbank dat Van Anraat 3500 euro moest terugbetalen.

De 70-jarige Van Anraat werd in 2007 in hoger beroep veroordeeld tot zeventien jaar cel voor medeplichtigheid aan de oorlogsmisdaden in Irak. De Hoge Raad haalde daar later een halfjaar af. De zakenman verkocht in de jaren tachtig chemicaliën om mosterdgas mee te maken aan het Iraakse regime. Irak gebruikte het gas bij een luchtaanval in 1988, waarbij vijfduizend Koerden omkwamen en tienduizenden gewond raakten.

De rechter stelde in 2008 dat niet bewezen kon worden dat alle geleverde chemicaliën daadwerkelijk gebruikt zijn bij de aanvallen. Het Openbaar Ministerie vond het bedrag te laag en ging in beroep. Het hof oordeelt nu dat Anraat het geld moet betalen voor de levering voor de eerste aanval met mosterdgas, en voor alle leveringen tussen de eerste en laatste aanval.

Of Van Anraat het geld daadwerkelijk moet betalen is nog niet zeker, meldt een woordvoerder van het hof. Slachtoffers willen in totaal zo’n vier ton schadevergoeding. Als deze vorderingen worden toegewezen, gaan ze voor de betaling aan de staat.

    • Marije Willems