Fosforfabriek Thermphos failliet

Het Vlissingse bedrijf Thermphos heeft gisteren faillissement aangevraagd. Daarmee komen 450 mensen op straat te staan. Het gaat om één van de grootste werkgevers van Zeeland.

De fosforfabriek verkeerde al sinds eind september in uitstel van betaling. Het is algemeen directeur Rob de Ruiter niet gelukt om in die periode nieuwe investeerders te vinden. Die kans schatte hij anderhalve maand geleden nog op meer dan 50%. Ook eerdere gesprekken met banken over een nieuwe financiering liepen op niets uit.

De productie valt naar alle waarschijnlijkheid volgende week al stil. Vakbonden hopen dat er toch nog een koper wordt gevonden voor Thermphos en dat het gespecialiseerde personeel mee kan. Zo niet, dan gaat de enige fosforfabriek van Europa verloren.

Het bedrijf had geld nodig om over te schakelen op een duurzame productiemethode. Zonder die investering kan de fabriek niet op volle kracht draaien en is ze niet rendabel.

Thermphos staat al enige tijd onder verscherpt toezicht omdat het meerdere keren milieunormen overschreed. Het zou jarenlang te veel zware metalen hebben uitgestoten en werd nog dit jaar twee keer beboet omdat het te veel dioxine uitstootte.

In 2010 dreigde de inspectiedienst van VROM de fabriek te sluiten als het zich niet aan de milieu- en veiligheidsnormen zou houden. Therm-phos kampte bovendien met de gevolgen van een bedrijfsongeval. Nadat twee medewerkers stikten in giftige gassen werd het bedrijf vervolgd voor dood door schuld.

Thermphos zou ook last hebben van valse concurrentie door een fabriek uit Kazachstan, dat goedkoop fosfor aanbiedt op de Europese markt. Een delegatie van vakbondsbestuurders, OR-leden en directeur De Ruiter vroegen daar begin deze week aandacht voor in Brussel.