Europees protest tegen bezuiniging

Belgian workers with flares demonstrate on rail tracks and block trains during a European strike, at the North train station in Brussels November 14, 2012. Millions of workers joined strikes across southern Europe on Wednesday to protest against spending cuts and tax hikes that trade unions say have brought misery and deepened the region's economic crisis. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS EMPLOYMENT TRANSPORT) REUTERS

In wat is opgezet als pan-Europese ‘Dag van actie en solidariteit’ hebben vakbonden in veel Europese landen vandaag geprotesteerd tegen bezuinigingen.

In Spanje en Portugal was een algemene staking georganiseerd. In België leverde een staking bij de spoorwegen veel problemen op bij de Thalys naar Parijs en de Eurostar van Brussel naar Londen. In Griekenland, Italië en Frankrijk hadden vakbonden kleinere stakingen en demonstraties georganiseerd.

De protestdag is gecoördineerd door de Europese Vakbondsfederatie ETUC. Groeiende werkloosheid en sociale problemen tonen dat „de bezuinigingen een volledig doodlopende weg zijn”, schrijft de bond op zijn site. Bonden in onder andere Nederland, Duitsland en Scandinavische landen beperkten hun deelname tot ‘solidariteitsacties’, die verschillend werden ingevuld.

De grootste stakingsactie was in Spanje. In dit land reed nog maar één op de vijf intercity’s en één op de drie forenzentreinen. Volgens de vakbond UGT is in de bouw en in de auto-, energie- en scheepsbouwbedrijven bijna iedereen in staking gegaan. Vanmorgen kwam het in Madrid tot botsingen tussen politie en betogers. Elders zijn 42 mensen gearresteerd na opstootjes bij fabrieken.

Commentaar: pagina 2