Een stromend beekje op het goede moment

APP

Sleep Cycle

iPhone, gratis****

Tijdens je nachtrust wissel je voortdurend periodes van diepe slaap af met momenten waarop je sluimert. Wil je ’s ochtends prettig wakker worden, dan is het belangrijk dat je niet bruut uit zo’n diepe slaap gehaald wordt. Het is het uitgangspunt van Sleep Cycle, een wekkerapp die je nachtelijke bewegingen registreert en het juiste moment kiest om je te wekken.

Dat gaat zo: je start voor het slapengaan de app op en stelt in hoe laat je de volgende ochtend wakker moet zijn. Dan leg je je iPhone op je matras. De ‘accelerometer’ houdt de hele nacht je bewegingen in de gaten en kiest vanaf een half uur voor je gekozen eindtijd het juiste wekmoment – een moment waarop je licht slaapt, dus.

Daarnaast gebruikt de app geen vervelende ‘triiing’, maar het geluid van een stromend beekje en wat pianoklanken, bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat je smartphone ’s avonds genoeg batterij heeft, want met 30 procent red je het niet.

Sleep Cycle is een enorme hit: honderdduizenden vertrouwen erop en in de App Store is de ene na de andere lovende beoordeling te vinden. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste werkt het écht en ten tweede is het ’s ochtends leuk om je slaapgrafiek te zien. Wanneer sliep je stevig, wanneer was je aan het woelen? Sleep Cycle drukt bovendien in een percentage uit hoe goed je nachtrust geweest is.

Eén kanttekening: ook met deze slimme wekker kun je snoozen. Vier keer dat beekje en die piano binnen tien minuten? Dat is ook niet de prettigste manier om wakker te worden.

    • Peter Zantingh