Een derde banen weg bij Philips Winterswijk

Hoofdkantoor van Philips in de Breitnertoren aan de Amstel.
Hoofdkantoor van Philips in de Breitnertoren aan de Amstel. Hoofdkantoor van Philips in de Breitnertoren aan de Amstel. Foto ANP / Koen Suyk

Bij de vestiging van Philips in Winterswijk staan de komende jaren 68 van de 213 banen op de tocht. Dat heeft de directie van de lichtfabriek laten weten aan de medewerkers en vakbonden, bevestigt een woordvoerder aan persdienst Novum.

Dit jaar moeten in Winterswijk nog 24 ondersteunende functies verdwijnen. Tot en met 2015 volgen dan nog 44 productiebanen. De zegsman wijst er wel op dat er ook zeven vacatures bijkomen.

In Winterswijk worden tl-lampen gemaakt. Philips wil het maken van deze producten overhevelen naar goedkopere fabrieken in Oost-Europa. In de Achterhoek moeten dan meer gespecialiseerde producten worden gemaakt. CNV Vakmensen hekelt dat daarvoor vooral uitzendkrachten ingehuurd moeten gaan worden.

De ontslagen maken deel uit van een besparingsplan dat Philips vorige maand aankondigde. Wereldwijd worden 2200 banen geschrapt. In het Belgische Turnhout, waar stadionlampen worden gemaakt, moeten in totaal 350 banen verdwijnen. In Eindhoven worden 171 banen geschrapt op het hoofdkantoor.

    • Marije Willems