Een broodje en dan de cel weer in

Kickbokser Badr Hari mocht zijn proces in vrijheid afwachten. Na drie dagen pakte justitie hem gisteren weer op. Waarom?

Twee voorwaarden kreeg Badr Hari opgelegd toen hij vorige week voorlopig werd vrijgelaten. De kickbokser, die onder andere wordt verdacht van poging tot doodslag, kreeg een horecaverbod en mocht geen contact hebben met mensen die met zijn zaak te maken hebben. Binnen 48 uur had hij ze allebei overtreden. Daarom besloot de rechtbank in Amsterdam gisteren hem opnieuw vast te zetten.

1Wat is er aan de hand?Badr Hari (27), een internationaal succesvolle kickbokser uit Amsterdam-Oost, is sinds deze zomer bij het grote publiek bekend om zijn gevechten buiten de ring. Hij was betrokken bij een knokpartij in een skybox in de Amsterdam Arena tijdens een dancefeest. Een zakenman belandde daardoor met zwaar letsel in het ziekenhuis. Intussen wordt Hari verdacht van acht delicten: poging tot doodslag op die man, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij twee anderen, twee pogingen daartoe, tweemaal mishandeling, en het aanrijden van een voetganger. Op het laatste na vonden alle incidenten plaats in het Amsterdamse uitgaansleven.

2Waarom werd hij vorige week vrijgelaten?Hari werd in juli gearresteerd en zat vervolgens ruim drie maanden vast. Afgelopen vrijdag werd besloten dat hij zijn proces verder in vrijheid mocht afwachten. De rechtbank stelde twee voorwaarden: Hari mocht niet in de horeca komen en geen contact hebben met getuigen of slachtoffers.

3Maar dat deed hij dus wel?Het is onduidelijk of Hari moedwillig de voorschriften overtrad, of dat hij de betekenis van horeca niet kent. Hij dacht dat het verbod alleen gold voor cafés en discotheken en zag geen kwaad in ‘een broodje eten’ met zijn vriendin, Estelle Cruijff. Wat de rechtbank hem veel zwaarder aanrekent dan die lunch, is dat hij contact had met getuigen in zijn zaak. Hij sprak onder andere een vriend die aanwezig was bij een vechtpartij en daarover nog gehoord moet worden.

4Waarom is de zaak van Badr Hari belangrijk?De Nederlands-Marokkaanse vechtsporter was een grootheid in het K-1 (een combinatie van karate, kickboksen, kungfu, kempo en kendo) die het als bokser leek te gaan maken in de Verenigde Staten. Het zijn echter niet zijn sportieve prestaties, maar de kringen waarin hij verkeert die maken dat vrijwel alle Nederlandse media over Hari berichten. De vechtsporter heeft een beroemde vriendin, Estelle Cruijff (ex van voetballer Ruud Gullit en nichtje van Johan Cruijff), en een leger van bekende Nederlanders dat zich zijn zaak aantrekt. Zijn pr wordt gedaan door roddeljournalist Evert Santegoeds en mediaondernemer Yves Gijrath. Schrijver Leon de Winter heeft het voor hem opgenomen. De beroemde strafpleiter Bénédicte Ficq verdedigt hem. En daarnaast, zo was het verwijt van oud-karateka en vechtsportcommentator Fred Royers eerder in deze krant, springt iedereen in op „een prachtig vooroordeelbevestigend verhaal. Mooier kan je het niet hebben: een Nederlandse Marokkaan die zijn handjes niet thuis kan houden”.