Duurder gas, onrust in Jordanië

De aankondiging van verhoging van de brandstofprijzen heeft gisteren in verscheidene Jordaanse steden tot spontane protesten geleid. In de hoofdstad Amman riepen meer dan duizend betogers leuzen tegen koning Abdullah en tegen de machtige inlichtingendiensten. Ook in verscheidene provinciesteden gingen mensen de straat op. Dergelijke prijsverhogingen hebben in het verleden in Arabische landen tot massaprotest geleid.

Premier Abdullah Ensour maakte op de staatstelevisie bekend dat staatssubsidies op met name benzine, kerosine en flessegas, dat in arme huishoudens wordt gebruikt om op te koken, worden geschrapt of verlaagd omdat de kosten van de overheid de pan uit rijzen. Ensour legde uit dat de financiële stituatie van het land „door de Arabische Lente ingrijpend is beïnvloed”. In ruil voor een lening van 2 miljard dollar eist het Internationaal Monetair Fonds nu zware bezuinigingen.

Door de regeringsmaatregelen stijgt de prijs van flessegas met 54 procent tot ongeveer 14 dollar per fles. Kerosine voor verwarming wordt 28 duurder, en de prijs van openbaar vervoer gaat omhoog door de stijging van de benzineprijs.

Ensour waarschuwde de moslimfundamentalistische oppositie, de Moslimbroederschap, de prijsstijgingen niet te gebruiken om onrust te stoken. De Moslimbroederschap probeert sinds de opstanden van de Arabische Lente in Tunesië en Egypte uitbraken met straatprotesten politieke hervormingen af te dwingen van koning Abdullah. Een leider van de Broederschap noemde de maatregel „het gevaarlijkste besluit sinds tien jaar”. „Het volk is al arm en het wordt vermorzeld”, zei hij.

Aanvankelijk werd de naam van de koning niet genoemd bij die politieke protesten maar sinds enige tijd zijn de demonstraties ook met zoveel woorden tegen hem gericht. Ook gisteren was hij doelwit: „Vrijheid, vrijheid, weg met Abdullah”, scandeerden betogers. De protesten verliepen overal vreedzaam. Vanochtend begonnen docenten een staking uit protest tegen de maatregel. (AFP, AP, Reuters)