Video: de hele wereld als een soort Madurodam

Het worden miniature movies genoemd of ook wel tilt-shiftvideo’s. Het zijn filmpjes geschoten met een camera die de wereld eruit doet zien alsof het een grote maquette is. En het levert prachtige, bijna aandoenlijke filmpjes op.

Het worden miniature movies genoemd of ook wel tilt-shiftvideo’s. Het zijn filmpjes geschoten met een camera die de wereld eruit doet zien alsof het een grote maquette is. En het levert prachtige, bijna aandoenlijke filmpjes op.

De eerste keer dat je zo’n filmpje ziet, denk je ‘dat is toch niet echt?’ Even twijfel je of de maker van zo’n filmpje niet gewoon toch een soort Madurodam nagebouwd heeft. Maar dat zou bijna een levenswerk moeten zijn geweest dan. De mensen lijken zo levensecht, de gebouwen, bruggen, boten en rivieren zijn zo gedetailleerd; net echt.

Het is dan ook gewoon echt. De filmpjes worden doorgaans geschoten met camera’s met speciale lenzen die het bevreemdende effect geven. Regisseur Sam O’ Hare maakte zo bijvoorbeeld het prijswinnende filmpje The Sandpit waarin hij een dag lang New York City vastlegde. Voor de cameragekken onder ons legt hier hij uit hoe hij dat deed:

“It is shot on a Nikon D3 (and one shot on a D80), as a series of stills. I used my Tamron 17-50mm f/2.8 and Sigma 50-150mm f/2.8 lenses for all of these shots. Most were shot at 4fps in DX crop mode, which is the fastest the D3 could continuously write out to the memory card.”

De regisseur liet zijn camera deels automatisch foto’s nemen en zat uiteindelijk met zo’n 35.000 shots, die vanzelfsprekend nog een hoop nabewerking bliefden. De hele productie kostte hem vijf dagen. Het resultaat is uiteindelijk dat New York, toch een wereldstad, er ineens uitziet als een soort Playmobil-versie.

The Sandpit from Sam O’Hare on Vimeo.

Productiebedrijf Spoonfilm is in dit soort filmpjes gespecialiseerd en laat in dit clipje zien dat je als maker soms halsbrekende toeren moet uithalen:

Het gezegde dat de wereld steeds kleiner wordt, wordt in deze filmpjes werkelijkheid. De Madurodam-ogen relativeren de wereld plotseling ook, alles lijkt ineens een stuk minder belangrijk. Zelfs een stierengevecht wordt haast lieflijk om te zien. De makers geven dan ook in het filmpje de waarschuwing ‘objects appear cuter than they are’.

Kijk hier voor nog meer filmpjes van de wereld in het klein.