De beste: Van Gaal of Löw?

Louis van Gaal en Joachim Löw plagen elkaar over hun erelijst aan de vooravond van Nederland-Duitsland. De coach van Oranje trok maandag de status van zijn collega op de Duitse tv in twijfel. „Löw heeft nog niet veel gewonnen. Je moet veel prijzen winnen om een legendarische trainer te worden.”

Löw counterde gisteren op een persconferentie in Amsterdam: „Het is ook belangrijk voor een bondscoach om zich te kwalificeren voor een groot toernooi. Dat is hem de eerste keer, geloof ik, niet gelukt”, verwees Löw naar Oranjes uitschakeling onder Van Gaal voor het WK van 2002.

Veel verder dan stekeligheden tussen beide bondscoaches ging de psychologische oorlogvoering voor het oefenduel van vanavond in Amsterdam niet. ‘Revanche op de Duitsers’, luidde vanmorgen de kop op de voorpagina van De Telegraaf. Bij de spelers van beide buurlanden is alleen sprake van sportieve rivaliteit en tellen andere sentimenten uit het verleden niet. „Neemt niet weg dat ik graag van Duitsland win”, zegt Rafael van der Vaart.

De tijd is voorbij dat spelers hun achterwerk afveegden met kleding van de tegenpartij, zoals Ronald Koeman op het EK in 1988 deed met het shirt van Olaf Thon.

Van der Vaart sloot met HSV-collega René Adler wel een weddenschap af voor de veertigste interland tussen beide landen. Als Nederland wint, moet Adler bij HSV in een Oranjeshirt trainen. Wint Duitsland, dan draagt Van der Vaart een dag het witte shirt van die Mannschaft.

Oefenduel levert geld op: pagina 30