‘Bernhard gaf opdracht tweehonderd SS’ers te executeren’

Prins Bernhard en zijn vrouw prinses Juliana in 1946 aan boord van een militair schip. Foto ANP

Prins Bernhard heeft in de Tweede Wereldoorlog opdracht gegeven om tweehonderd Nederlandse SS’ers zonder enige vorm van proces te laten doodschieten. Dat meldt Eenvandaag op basis van een opgedoken dagboek van de Nederlandse kolonel P.L.G. Doorman.

De Nederlandse SS’ers waren in september 1944 door Amerikaanse troepen gevangengenomen. Prins Bernhard was sinds die maand bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten en liet op 10 september weten de SS’ers te willen overdragen aan de Prinses Irene Brigade. Hij wilde dat de gevangengenomen SS’ers werden geëxecuteerd.

Oorlogschroniqueur Loe de Jong tekende eerder op dat Bernhard de SS’ers wilde doden, maar de prins deed dat in 1980 af als een grap die ten onrechte serieus was opgevat. Maar volgens Doorman was Bernhard er fel op tegen dat de SS’ers als krijgsgevangenen zouden worden behandeld. Daarom drong hij erop aan dat ze zouden worden gefusilleerd.

De kolonel van de Prinses Irene Brigade weigerde de opdracht van de prins uit te voeren. De tweehonderd SS’ers zijn uiteindelijk als krijgsgevangenen naar Amerika getransporteerd.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil tegenover NRC Handelsblad niet op de berichtgeving van Eenvandaag reageren.

    • Pim van den Dool