Amsterdam wil hangjongeren en vuildumpers betrappen met camera

AMSTERDAM: Cameratoezicht op het Rembrandtplein. Op de Achtergrond het standbeeld van Rembrandt. ANP XTRA FREEK VAN DEN BERGH
AMSTERDAM: Cameratoezicht op het Rembrandtplein. Op de Achtergrond het standbeeld van Rembrandt. ANP XTRA FREEK VAN DEN BERGH Cameratoezicht op het Rembrandtplein in Amsterdam. Foto ANP / Freek van den Bergh

De gemeente Amsterdam wil cameratoezicht inzetten om overtredingen in de openbare ruimte tegen te gaan, meldt persdienst Novum. Met de camera’s kunnen onder meer hangjongeren en vuildumpers in de gaten worden gehouden.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) heeft het voorstel gisteren gelanceerd tijdens een collegevergadering. De gemeenteraad moet het voorstel wel nog goedkeuren.

Mobiele camera’s kunnen groepjes hangjongeren volgen

Tot nu toe worden camera’s in Amsterdam alleen ingezet om misdrijven te voorkomen en criminelen te vinden, maar als het aan Van der Laan ligt worden ze vanaf volgend jaar ook gebruikt tegen hangjongeren en vandalen. Amsterdam wil zo ernstige leefbaarheidsproblemen aanpakken en “verloedering” in wijken tegengaan, lichtte Van der Laans woordvoerder vanochtend toe.

De hoofdstad gaat voor het project ook gebruikmaken van mobiele camera’s, die naar verschillende locaties mee kunnen verhuizen. Die camera’s werken op een accu en zijn op afstand te besturen. Zo kunnen bijvoorbeeld groepjes jongeren gevolgd kunnen worden. De beelden kunnen op mobiele telefoons of internet worden bekeken.

Het plan wordt ook met argusogen bekeken

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) bekijkt het project met argusogen. Een woordvoerder van het CBP meldt nog geen onderzoek naar de nieuwe vorm van toezicht in Amsterdam te hebben verricht en dus geen uitspraken te kunnen doen over deze situatie. Het cameratoezicht moet, als de gemeenteraad het plan goedkeurt, voldoen aan de bestaande regels in de Wet bescherming persoonsgegevens, aldus het CBP.

De gemeente Amsterdam zegt rekening te houden met de privacywetgeving rondom cameratoezicht.:

“In verband met privacy zijn er strenge eisen voor het cameratoezicht. Zo zijn wij verplicht bekend te maken in welke gebieden het cameratoezicht ingezet wordt. Dat kan bijvoorbeeld door borden te plaatsen. Ook worden de camerabeelden in dit geval niet langer dan een week bewaard.”