Alsof aanstaande vaders zulke lieverdjes zijn

Haar man schreef een spoedcursus ‘omgaan met een zwangere vrouw’. Maar aanstaande vaders zijn vaak ook niet te genieten. Libelle-columnist Femke Sterken geeft zes tips.

Als zwangere vrouw ben ik de eerste om toe te geven dat het de afgelopen tijd niet makkelijk geweest is om met mij te leven. Ik begrijp dus ook heel goed dat mijn man en nrc.next-redacteur Reinier Kist zich in de krant van maandag genoodzaakt zag om een spoedcursus ‘Omgaan met een zwangere vrouw’ te schrijven. Nuttig en grappig. Absoluut. Toch wil ik niet dat de indruk gewekt wordt dat het omgaan met een aanstaande vader van een heel andere orde is. Want door zijn lijf gieren dan wel geen zwangerschapshormonen, toch kan de man geregeld van het padje raken. Daarom bij dezen mijn zes gouden regels die het leven met een aanstaande vader draaglijker maken:

1Prijs hem de hemel in. De hoogontwikkelde man van tegenwoordig is geen klusser, dat weten we allemaal, maar een laminaatvloertje, een behangetje en wat plinten leggen in het babykamertje zou toch moeten lukken. Reken er op dat hij zucht en steunt en er de hele zwangerschap over doet. Dat hij niet weet wat een commode is en ook niet het nut ziet van een net iets te dure wieg. Voor hem zou een kartonnen doos met een dekentje al prima zijn, maar goed, verlies nooit je geduld en zeg bij elke gelegde plank: „Wat mooi, schat! Wat doe je dat goed! Jij kan ook alles!”

2Gun hem zijn kroegavondjes. Al ben je nog zo nijdig dat jij niet mag roken en drinken, als je het hem ontneemt, zul je het later bezuren en kan hij zomaar uit het niets twee afstandsbedieningen aan gort gooien. Stimuleer hem dus om te gaan. Maar als hij ’s nachts om vier uur met zijn dronken kop naast je gaat liggen en je ineens een warm handje onder je shirt voelt friemelen, is het geoorloofd om geweld te gebruiken.

3Houd je seksleven (al is het maar een heel klein beetje) overeind. Ook al heb je het idee dat seks iets is uit een ander leven, zet jezelf er toch minstens één keer per maand toe. Denk aan die welwillende blondine (zonder enorme buik en uitdijende heupen) die hij tegenkomt tijdens een van de kroegavondjes met zijn vrienden. Je wil je baby per slot van rekening niet alleen opvoeden, toch?

4Schrik er niet van als al zijn jongensdromen plotseling waargemaakt moeten worden. Knik belangstellend, word niet boos. Ook hij moet eraan wennen dat er straks een krijsende baby is die een heleboel van de plannen die hij had (bassist, dj, astronaut worden) voorgoed de kop indrukt. Ja, hij wil het kind echt wel. Nee, hij krabbelt niet terug. Het is een oprisping die je met fluwelen handschoentjes moet aanpakken. Hij heeft het gewoon even moeilijk met de veranderende situatie.

5 Je mag grenzen stellen. Maar: pick your battles. Als zijn laptop kapot gaat en hij ineens tweeduizend euro nodig heeft om een nieuwe te kopen („Ik heb écht zo’n dure nodig, want daar kan ik goed computerspelletjes op spelen”) dan mag jij hem best wijzen op zijn verantwoordelijkheid als toekomstige vader. Reken hem vooral even voor wat een kinderwagen, een linnenkast en een maxicosi kosten.

6Geef hem aan het einde van je zwangerschap een cadeau. Hij heeft het verdiend, want je was ook een kreng en je hebt hem voor je karretje gespannen en hij heeft de boodschappen gedaan en is geduldig geweest toen je jankte om niks. Dus geef hem die dvd-serie over die achterlijke zombies, ga met hem mee naar het Stedelijk (ook al vind je dat het saaiste museum ever) of neem hem mee naar zijn favoriete restaurant.

Femke Sterken is columnist en redacteur bij Libelle. Ze is 32 weken in verwachting van een jongen.

    • Femke Sterken