Verhaeren stopt als zwemcoach - ‘einde van een tijdperk’

Foto ANP / Robert Vos

Jacco Verhaeren stopt als bondscoach van de Nederlandse zwemploeg. De 43-jarige Brabander maakte vanochtend tijdens een persconferentie in Eindhoven bekend zijn contract niet te verlengen. Hij blijft wel aan als technisch directeur van de zwembond KNZB. Marcel Wouda volgt hem op als bondscoach.

Onder leiding van Verhaeren pakte Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen van Londen twee gouden medailles. Eerder vierde hij successen met onder meer Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. In augustus werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vertrek Verhaeren is ‘einde van een tijdperk’

Het vertrek van Verhaeren is “verrassend”, zegt onze sportredacteur Rob Schoof, die op de persconferentie aanwezig was. Verhaeren vertelde dat hij voor de Spelen van deze zomer nog niet had besloten te stoppen, maar dat hij na het toernooi was gaan nadenken en tot de conclusie is gekomen dat hij zijn taken als coach en technisch directeur niet langer wil combineren.

Het vertrek van Verhaeren is zonder overdrijving “het einde van een tijdperk”, zegt Schoof:

“Hij is baanbrekend geweest voor de doorbraak van het Nederlandse zwemmen. Verhaeren is over de hele wereld gewild en wordt gezien als één van de allergrootste zwemcoaches.”